Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Goede maatjes: je hobby delen met mensen met dementie

Redactioneel - 10-12-2013


Vrijwilligers vinden die hun vrijetijdsbesteding willen delen met mensen met dementie, dat is de opdracht die een kleine twintig vrijwilligersorganisaties uit Noord-Holland zichzelf een jaar geleden stelden. Het betekende de start van een gezamenlijk project: ‘Goede maatjes’.

Actief blijven
De bedoeling van Goede maatjes is simpel: mensen met dementie nog zo lang mogelijk dingen laten doen waar ze plezier aan beleven. Want na de diagnose ‘dementie’ zal bij de meeste mensen de sociale horizon snel gaan krimpen. Bezigheden die vroeger vanzelfsprekend waren vallen een voor een af, vaak veel eerder dan nodig is. Met wat begeleiding is er nog heel veel te doen, maar de mantelzorger kan niet alles alleen af.

Daarom is het zo belangrijk om mensen te vinden die hun hobby’s willen delen. Beeldhouwen, zwemmen, zingen, tuinieren, of alleen maar koffiedrinken en bijpraten, bij Goede Maatjes is het allemaal mogelijk. Belangrijk is dat de vrijwilliger op regelmatige basis zich wil inzetten en ook voor wat langere tijd. Regelmaat en vertrouwde gezichten zijn belangrijk.

Huiver wegnemen
Het afgelopen jaar hebben zich veertig vrijwilligers opgegeven. Een mooi aantal, maar dat kunnen er meer worden. “Veel mensen zijn er huiverig voor om zich op te geven", zegt Anneke Wienema, de projectleider van Goede Maatjes. "Men ziet vaak beelden voor zich van mensen die verzonken zijn in diepe dementie. Maar iemand die thuiswoont met beginnende  dementie, dat is heel wat anders. Deze mensen kunnen aan een vertrouwde hobby veel plezier beleven, met wat begeleiding. Voor vrijwilligers een dankbare taak. En voor mantelzorgers is de extra hulp van onschatbare waarde."

Introductiecursus
Wie zich aanmeldt bij Goede Maatjes krijgt, onder begeleiding van ondersteuningsorganisatie voor mensen met dementie Geriant, een korte cursus in omgang met dementie. Daar leer je hoe je het beste kunt reageren in bepaalde situaties. Daarna volgt de koppeling aan een ‘maatje’ om samen activiteiten mee te doen.

Woont u in de regio Noord-Holland en wilt u meedoen? Kijk op de website van Goede Maatjes.


Toon alle gerelateerde artikelen