Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Even 'spijbelen' voor een ommetje met een bewoner

Door: Marysia Zarzycki - Redactioneel - 14-06-2010

Bewegen is belangrijk voor mensen met dementie. Daarom startte zorgorganisatie De Friese Wouden vorig jaar juni het ‘wandelproject’. Met dit project werd aan lopen en bewegen zoveel mogelijk een vaste plek gegeven in de dagelijkse zorg en activiteiten.

Medewerkers én bewoners in beweging

De Friese Wouden stimuleert al haar medewerkers, ‘van kok tot directeur’,om onder werktijd een half uur te gaan wandelen met één van de bewoners, mits de werkzaamheden dat toelaten. Al een jaar lang zijn veel medewerkers actief als ‘loopbegeleider’. De reacties zijn enthousiast: ‘het voelt als even spijbelen’ en ‘blosjes op de wangen en heldere ogen na een wandeling; dan weet je weer waar je dit werk voor doet’.

Projectleider Malou Besseler vertelt: “We wilden zoveel mogelijk mensen betrekken. Zo creëer je een breed draagvlak en heeft het ook op de lange termijn een kans van slagen.” De Friese Wouden zette er een projectleider die zich uitsluitend hier mee bezig kon houden, 24 uur per week. Achteraf noemen veel medewerkers het aanstellen van een projectleider als een belangrijke factor in het slagen van het project. De projectleider zorgt er ook voor dat er loopschema’s* zijn en dat er nieuwe loopbegeleiders worden geworven, binnen en buiten de organisatie.

Weerstand doorbreken
Aanvankelijk bestonden er wel wat bezwaren tegen het project. Medewerkers vreesden dat vijf keer per week wandelen te belastend zou zijn voor de bewoner en dat het moeilijk te combineren zou zijn met de basiszorg. Familie zag niet altijd het nut en reageerde nog wel eens met ‘laat mijn moeder maar’. Hierin lag een belangrijke taak weggelegd voor de projectleider. Zij gaf het project bekendheid en een stukje wetenschappelijke achtergrond. Door duidelijk te blijven maken hoe ontzettend belangrijk het bewegen is en dankzij gemotiveerde teamcoaches en locatiemanagers kwam er vanzelf meer begrip en meer medewerking.

Familie betrekken
Malou Besseler vertelt: “We hebben alle familie van tevoren goed geïnformeerd over het wandelproject, met brieven en een informatiebijeenkomst. Hierbij hebben we familieleden ook uitgenodigd om ook te komen wandelen, daardoor doen verschillende families nu ook actief mee!”

Onderzoek
De Friese Wouden werkt ook mee aan het onderzoek van de Vrije Universiteit (VU) van Amsterdam, onder leiding van prof.dr. Erik Scherder, waarbij het effect wordt onderzocht van vijf keer per week 30 minuten stevig doorstappen. Dat beweging gunstig is wisten we al, maar nu vergelijkt het onderzoeksteam mensen met dementie die regelmatig bewegen (zoals bij De Friese Wouden) met mensen die beduidend minder beweging krijgen.

Zelf aan de slag?
Geïnspireerd? Gaat u zelf een wandelproject opzetten en heeft u nog een vraag? Projectleider Malou Besseler deelt graag haar ervaringen, u kunt haar telefonisch bereiken op 0511-467548 of 06-21217937. Tevens kunt u een mailtje sturen naar .


*)In de loopschema’s ligt vast wie wanneer wandelt en met welke loopbegeleider.

Toon alle gerelateerde artikelen