Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Grote motoriek trainen en lekker bewegen met behulp van computerspel

Door: Marysia Zarzycki - Redactioneel - 03-06-2010

Oefeningen doen en in beweging blijven wordt leuk dankzij de speciale computerspellen van Silverfit. Men oefent voor een scherm, een ‘elektrisch oog’ registreert de bewegingen van het lichaam en zo kan er in beeld van alles gebeuren. Er kunnen tot 4 mensen tegelijkertijd aan het oefenen zijn; ook gezellig dus!

Een voorbeeld
Voor mensen met een lichte vorm van dementie is er o.a. het ‘Mollenspel’. Op het scherm verschijnen molshopen en door heen en weer te bewegen voor het scherm kunnen de molshopen vertrapt worden. Voor elke vetrapte molshoop zijn er punten te verdienen. Het bewegen is zo een stuk minder saai en naast dat het leuk is wordt er gewerkt aan de mobiliteit, kracht en balans.

Op de dagbehandeling De Wiek bij stichting Groenhuysen maakt een groep jong dementerenden gebruik van de Silverfit. De stichting was ook betrokken bij de ontwikkeling van de Silverfit. Eén van de fysiotherapeuten vertelt: 'zolang mensen de instructies nog kunnen opvolgen en verband kunnen leggen tussen hun eigen beweging en het beeld is de Silverfit een welkome aanvulling op het normale bewegingsprogramma. Mensen doen lekker fanatiek mee en doen zo hun oefeningen met plezier.'

Speciaal voor ouderen
De Silverfit is speciaal voor ouderen ontwikkeld. Computerkennis is niet nodig, je hoeft alleen maar te bewegen en de spellen zijn makkelijk te begrijpen. De programma’s zijn op veel verschillende niveaus in te stellen, indien nodig kan er zelfs vanaf een stoel geoefend worden. Ook in een vroeg stadium van dementie kan de Silverfit gebruikt worden.

Meer weten?
In het filmpje hieronder kunt u zien hoe Silverfit in de praktijk werkt. Nieuwe spellen, ook voor mensen met een lichte vorm van dementie, zijn volop in ontwikkeling!
Op de website www.silverfit.nl kunt u terecht voor meer informatie. 

Toon alle gerelateerde artikelen