'Dementie ontregelt biologische klok en daarmee de slaap'
Door: Marysia Zarzycki - Redactioneel - 14-10-2011
Slapen houdt lichaam en geest fit
Tijdens de slaap zijn de hersenen druk bezig met het verwerken van alle informatie die iemand gedurende dag heeft binnengekregen. Het brein maakt een selectie in wat het wel en wat het niet gaat onthouden. Zo ontstaat ook ruimte voor nieuwe herinneringen. “Slapen houdt het brein fit,” zegt Prof. Dr. Eus van Someren. Ook voor andere lichamelijke functies is slapen noodzakelijk: “het lichaam van iemand die chronisch te weinig slaapt gaat lijken op dat van een diabetespatiënt!”
Dementie ontregelt
Bij mensen met dementie ontstaat slapeloosheid veelal door ontregeling van de biologische klok. Door iemand overdag voldoende helder daglicht te laten ervaren, maakt het lijf beter het slaaphormoon melatonine aan en kan het dus beter slapen.
Van Someren vertelt ook dat de lichaamstemperatuur een belangrijke rol speelt bij (door-) slapen. Iemand met een gezond lijf en -brein reageert in de slaap op warmte door bijvoorbeeld een arm of been onder het dekbed vandaan te gooien om wat af te koelen. Iemand met dementie kan moeite hebben met de waarneming van of het reageren op de lichaamstemperatuur en daardoor te warm worden om goed te slapen.
Slaappil geeft geen ‘echte’ slaap
Van Someren zegt het begrijpelijk te vinden dat mensen zo wanhopig kunnen worden door hun slapeloosheid, dat zij hiervoor pillen gaan slikken. Hij wijst echter op het verslavingsgevaar. Bovendien is de slaap na een pil geen echte slaap, maar ga je vooral ‘knock-out’ en is het daarom geen echte oplossing bij slapeloosheid. Van Someren: “Uit vergelijkend onderzoek weten we dat het op de lange termijn beter werkt om onder intensieve begeleiding bepaalde gewoontes te veranderen waardoor men weer beter kan slapen.”
Lees ook:
‘Langer en dieper slapen dankzij extra warmte’
‘Licht doet wonderen bij mensen met dementie’
Foto © SCHNARCHERTV / PIXELIO