Zorg op afstand thuis in de nacht?
Ervaringen en meningen - 16-03-2022
(Bijgewerkt op 1-6-2022)
Nu mensen met dementie steeds langer thuis willen of moeten blijven wonen, groeit de behoefte aan gespecialiseerde intensievere zorg thuis. Zorg op afstand in de nacht bijvoorbeeld. Steffi zocht voor haar moeder een oplossing, maar die bleek moeilijk te vinden.
Haar moeder heeft gevorderde Alzheimer en woont alleen thuis, met een PGB. 's Nachts dwaalt ze soms door huis. Als ze uit bed komt zorgt een camera met bewegingssensor automatisch voor een signaal en een spreek/luisterverbinding. Hiermee kan Steffi haar moeder vanuit eigen huis terug naar bed geleiden. Maar intussen kan ze niet meer goed tegen de onderbroken nachten en zoekt ze een zorgcentrale die deze zorg op afstand van haar over kan nemen. Tot nu toe heeft ze die nog niet kunnen vinden. Wel zijn er goede innovaties in ontwikkeling.
'Naast', het medisch servicecentrum van Sensire biedt de mogelijkheid om ’s nachts op vaste tijden (bijv. 3x) met camera bij een cliënt binnen te kijken en met degene te spreken. Als het nodig is kunnen ze dan ook hulp van naasten of van professionele zorgverleners inschakelen, net als bij alarmering. Dit doen ze voor cliënten uit het hele land, en ook voor mensen met een PGB. Maar voor de vraag van Steffi zijn ze nog niet klaar. Daarvoor hebben ze méér nodig. Techniek die vanzelf signaleert dat iemand uit bed komt, zoals de camera met sensoren bijvoorbeeld, of matrassen met sensoren. En zorgverleners die deze systemen permanent monitoren en reageren op signalen. Dit alles valt pas goed te organiseren als er een voldoende groot aantal cliënten is die hier behoefte aan heeft.
Zorgorganisatie Icare is daar wel al een stuk mee op weg, samen met Zorgcentrale Noord en zorgtechnologiebedrijf Sensara. Zij bieden een pakket dat bestaat uit sensoren die een signaal geven als iemand zich ’s nachts anders gedraagt dan gebruikelijk. Dat signaal wordt opgepikt door de zorgcentrale en die stuurt de melding door naar een zorgmedewerker van Icare, die vervolgens naar de cliënt gaat om te kijken of er iets aan de hand is.
Heeft u ook behoefte aan nachtzorg op afstand? Laat het de thuiszorg weten. Heeft u een PGB, laat het dan de zorgcentrale in uw buurt weten: ze zijn via de zoekmachines op internet te vinden.