Langer en dieper slapen dankzij extra warmte
Stella Braam - Redactioneel - 05-10-2008
Vroeg wakker worden en niet diep genoeg slapen; veel ouderen hebben er last van. Dat is vervelend, want zonder een goede nachtrust kunnen lichaam en hersenen zich niet goed herstellen. Is er een oplossing voor een slechte nachtrust? Ja, het team van Eus van Someren van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN-KNAW) in Amsterdam ontdekte dat een kleine verhoging van de huidwarmte een gunstig effect heeft op de slaap.
Doel van het onderzoek
Veel ouderen gaan gebukt onder een slechte nachtrust. Daarom proberen onderzoekers hier oplossingen voor te vinden. In dit onderzoek is gekeken of verhoging van de lichaamswarmte de diepte en duur van de slaap verandert.
Aanpak
De proefpersonen kregen flexibele holle buisjes in hun pyjama. Hiermee konden de onderzoekers de lichaamstemperatuur tijdens de slaap veranderen. De proefpersonen merkten hier niets van in hun slaap.
Op gezette tijden van de nachten werd de huidtemperatuur op 35 graden gehouden. Dit is een normale huidtemperatuur als iemand slaapt. Gedurende andere tijden werd de huid 0.4 graden verwarmd via de holle buisjes.
Resultaten en conclusies
De kleine verhoging van de huidtemperatuur bleek grote gevolgen te hebben voor de slaap: de proefpersonen sliepen dieper en werden minder vaak wakker.
Vooral bij oudere deelnemers was het effect groot. Veel ouderen worden vaak vroeger wakker dan ze willen. In dit onderzoek was de kans dat een oudere proefpersoon om 6 uur 's ochtends wakker was 58 procent. Met milde huidverwarming daarentegen was deze kans nog maar 4 procent. Ouderen slapen bovendien vaak minder diep. In dit onderzoek hadden ouderen slechts 8 procent diepe slaap. Met milde huidverwarming verdubbelde de hoeveelheid diepe slaap.
De onderzoekers hebben laten zien dat zelfs een minimale wijziging van de huidtemperatuur een groot effect op slaap kan hebben. Vooral voor ouderen lijkt hierdoor een enorme verbetering van slaapkwaliteit en -kwantiteit mogelijk
Bron
Bron persbericht: KNAW april 2008. Resultaten van dit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN-KNAW) zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Brain, Vol. 31(2).
Eindredactie:Naomi Aanstoot