Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Scholing personeel: antipsychotica halveert

Door: Stella Braam - Redactioneel - 22-07-2008

Opmerkelijk nieuws uit Engeland: het gebruik van antipsychotica (‘rustdruppels’) halveert als je de zorgverleners traint in het omgaan met ‘probleemgedrag’ van verpleeghuisbewoners. Dat blijkt uit een Brits onderzoek in 2006.  

Wat was het doel?

Kun je onrust bij mensen met ernstige dementie in verpleeghuizen beïnvloeden door de zorgverleners te trainen en te ondersteunen? En kun je hiermee het gebruik van antipsychotica (‘rustdruppels’) verminderen? Dat wilden de onderzoekers weten.

 

 

De resultaten

Er was een groep die mee deed, de zogenoemde interventiegroep. En een groep die niet meedeed, de controlegroep. Bij de start van het onderzoek was het gebruik van antipsychotica in beide groepen gelijk. Maar aan het eind was het gebruik in de interventiegroep de helft minder dan in de controlegroep. De training had dus effect op het medicijngebruik, maar niet op de ‘gedragsproblemen’: die waren bij de bewoners in de interventiegroep niet toe- of afgenomen. 

 

 

Details over het onderzoek

Hoe is het aangepakt?
Aan het onderzoek deden maar liefst 340 bewoners mee. Ze woonden in twaalf verschillende verpleeghuizen in Londen, Newcastle en Oxford. Verpleeghuizen waar minimaal 25 procent van de bewoners met dementie antipsychotica gebruikten.

Actief luisteren
In zes huizen kwam tien maanden lang twee keer per week een psycholoog, therapeut of verpleegkundige langs voor de begeleiding van het personeel. De begeleiding bestond onder andere uit cliëntgerichte zorg, betrokkenheid van mantelzorg, bewustzijn van omgevingsproblemen, communicatie en actief luisteren. De zes andere verpleeghuizen vormden de controlegroep. Daar werd het personeel dus niet getraind en bleef alles bij het oude.

 

 

Bron

De invloed van verbeterde psychosociale zorg op het gebruik van antipsychotische medicijnen bij ouderen in verpleeghuizen met ernstige dementie.
Groot Britanie, J. Fossey, C. Ballard, E. Juszczak, I. James. N. Alder, R. Jacoby en R. Howard. 16-03-2006

 

Toon alle gerelateerde artikelen