Pillen belangrijkste oorzaak van valletsel ouderen!
Redactioneel - 20-02-2017
Slaappillen maken ouderen suf en wankel op de benen, waardoor ze hun evenwicht kunnen verliezen, vallen en botbreuken oplopen. Jaarlijks worden zevenduizend 65-plussers in het ziekenhuis opgenomen na een valpartij. Slaapmedicatie is hierbij de grootste oorzaak.
Dat slaapmedicatie het risico op vallen verhoogt is al langer bekend, maar wordt nu weer bevestigd door nieuw onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam. Het onderzoek gebeurde in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, dat al jaren tevergeefs probeert om het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van medicatieproblemen terug te dringen.
‘Slaappillen in de ban’
De onderzoeker prof. Dr. Patricia van den Bemt van Erasmus MC in Rotterdam wil de slaappil in de ban doen. "Artsen, schrijf ze niet langer voor, maar zorg voor een goede voorlichting over beter slapen", zegt ze. Ook het Trimbos Instituut waarschuwt al jaren voor de gevaren van slaappillen. In de Nationale Drug Monitor 2016 wijst Trimbos op een onderzoek in Canada waaruit bleek dat het slikken van slaappillen met een derde afnam door patiëntenvoorlichting.
Alleen bij hoge nood
Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) erkent het probleem, maar vindt "het te ver gaan" om de pillen in de ban te doen. "Kortdurende slaapmedicatie kan een patiënt net uit een dip trekken", zegt een woordvoerder. De NHG scherpte zijn richtlijn in 2014 wel aan en adviseert nu om de slaappillen alleen nog bij hoge nood voor te schrijven, en dan slechts en paar dagen of tijdelijk elke derde nacht.
Ook bloeddrukverlagers risicovol
Niet alleen slaappillen leiden bij ouderen tot veel onnodige opnames, ook bloeddrukverlagers. Laatstgenoemde medicijnen moeten een herseninfarct of -bloeding voorkomen, maar maken gebruikers ook vaak duizelig waardoor ze (flauw)vallen. "Wat is dan erger: het middel of de kwaal?" vraagt hoogleraar Van Den Bemt. "Als huisartsen en apothekers beter rekening zouden houden met leeftijd, gewicht en conditie van hun patiënten, zouden veel ongelukken met medicijnen kunnen worden voorkomen.''
Bronnen:
Plus: