Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Spelcomputer Xbox als alternatief voor domotica

Door: IDé Redactie - Redactioneel - 22-09-2011

Bewegingen en gedrag van (kwetsbare) ouderen kunnen ook met behulp van de Kinect-camera voor de Xbox-spelcomputer in de gaten gehouden worden, zo ontdekten onderzoekers van de Amerikaanse University of Missouri. De camera kan veranderingen in gewoontes van mensen detecteren en zien dat iemand gevallen is.

Speltechnologie wordt toegepast in de zorg
Steeds meer technologie die ontwikkeld wordt voor het spelen van interactieve computerspellen blijkt ook toepasbaar in de zorg. De Kinect-camera voor de Xbox werd speciaal ontwikkeld om de bewegingen van de persoon voor de camera te 'lezen'. Op deze manier kunnen spellen gespeeld worden. niet alleen doormiddel van knoppen drukken, maar ook doormiddel van bewegen. Voor het onderzoek in Amerika werden verschillende soort camera's en detectiemiddelen ingezet om bewegingen en gedrag van (kwetsbare) ouderen te kunnen monitoren. Een bijkomend voordeel, specifiek voor de Kinect, was dat deze alleen silhouetten van mensen registreert (i.t.t. filmbeelden) en dus een kleinere inbreuk vormt op de privacy.

Bron: nieuwsbureau van University of Missouri

Hieronder een (Engelstalig) filmpje over het onderzoek en het gebruik van detectiesystemen.

Lees ook 'Grote motoriek trainen en lekker bewegen met behulp van computerspel' over een andere toepassing van soortgelijke technologie.

MU Researchers Use New Video Gaming Technology to Detect Illness, Prevent Falls in Older Adults from MU News Bureau on Vimeo.

Toon alle gerelateerde artikelen