Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Licht doet wonderen bij mensen met dementie

Door: IDé Redactie - Redactioneel - 22-07-2008

Minder depressie, een beter humeur en minder achteruitgang van de cognitie: zie hier wat voldoende licht doet bij ouderen met dementie. Dat blijkt uit baanbrekend onderzoek van onder meer Eus van Someren.

Het onderzoek dat drie en een half jaar duurde, is verricht in verzorgingshuizen in Friesland en Noord-Holland. Bijna tweehonderd ouderen met dementie deden mee. Een deel van hen verbleef in ruimtes met veel tl-buizen, tot een lichtsterkte van duizend lux. De anderen vertoefden in ruimten met minder licht (tot driehonderd lux).

Biologische klok
De cijfers uit dit onderzoek: bij ouderen met dementie die aan veel licht zijn blootgesteld, vermindert de achteruitgang van het oriëntatievermogen en geheugen met zo’n 5 procent. De verschijnselen van depressie nemen met 19 procent af. En maar liefst 53 procent van hen kan meer dingen zelfstandig blijven doen, bijvoorbeeld brood smeren.

Voldoende licht pakt ook gunstig uit voor de biologische klok. Bij ouderen met dementie raakt het dag- en nachtritme vaak van slag. Zij worden ’s nachts actief en halen overdag het slaapgebrek in. Volgens Van Someren en zijn collega’s kun je dit ritme met voldoende licht weer redelijk herstellen.

Minder medicijnen
Belangrijk nieuws, vindt onderzoeker Eus van Someren van het Nederlandse Instituut voor Neurowetenschappen in Amsterdam. Nu krijgen veel ouderen met dementie medicijnen die allerlei vervelende bijwerkingen hebben. Met voldoende licht zijn minder medicijnen nodig. (zie ook op deze website: Rob van Marum: ‘Geen pillen maar scholing’.)

Bron
Het artikel verscheen 11 juni 2008 in het gezaghebbende blad JAMA (The Journal of the American Medical Association)
(‘Effect of Bright Light and Melatonin on Cognitive and Noncognitive Function in Elderly Residents of Group Care Facilities – A Randomized Controlled Trial; Rixt F. Riemersma-van der Lek, MD; Dick F. Swaab, MD, PhD; Jos Twisk, PhD; Elly M. Hol; PhD; Witte J.G. Hoogendijk, MD, PhD; Eus J. W. Van Someren, PhD)

Lees het Engelstalige artikel.
Zie ook: www.alzforum.org/new/detail

Lees ook de artikelen in het IDé vierluik over licht:
'Hé, hier schijnt de zon'
Prof. Eus van Someren: 'Benut het buitenlicht'
Daglichtlampen in het verpleeghuis: 'Het hoeft niet duur te zijn'

Toon alle gerelateerde artikelen