Mantelzorgpas: hulp inschakelen als u onverwachts uitvalt
Door: Marysia Zarzycki - Redactioneel - 19-04-2010
Ellen Willemse van het Expertisecentrum Familiezorg in Tilburg bedacht de 'mantelzorgpas'. Wat als je als mantelzorger in het ziekenhuis belandt en je dementerende partner zit alleen thuis? Met deze pas kunnen hulpverleners in geval van nood direct weten dat er zorgvragers thuis zitten en hulp inschakelen.
Hoe werkt de pas?
Op de mantelzorgpas, die het formaat van een bankpasje heeft, staan twee telefoonnummers van familie of vrienden die bij calamiteiten ingeschakeld kunnen worden. Mocht de mantelzorger iets overkomen dan kunnen hulpverleners met behulp van het pasje één van deze contactpersonen inschakelen om de zorg over te nemen.
Samen met de pas ontvangen de mantelzorgers ook een map met vragen die -eenmaal ingevuld- een zorgdossier vormen. Iemand die de zorg overneemt is dan op de hoogte van de zorg die door de mantelzorger verleend wordt.
Maak uw eigen pasje
Vooralsnog hebben alleen mantelzorgers in de regio Tilburg een pasje ontvangen en zorgverzekeraar Univé is aan het onderzoeken of het zinvol is om al haar klanten van een dergelijke pas te voorzien.
Laat u hierdoor echter niet tegenhouden om zelf dergelijke maatregelen te treffen. Benader twee mensen uit uw netwerk (familie, vrienden) en bespreek de mogelijkheid om hen bij calamiteiten in te schakelen om de zorg over te nemen. Belangrijke aandachtspunten uit de zorg voor uw naaste kunt u zelf opschrijven en opbergen op een plek die u met uw contactpersonen bespreekt. En een 'mantelzorgpas' met daarop de telefoonnummers kunt u zelf maken van stevig karton (eventueel plastificeren) en deze bijvoorbeeld in uw portemonnee bewaren. Vermeld op de pas dat u mantelzorger bent!
Oorspronkelijk bericht van: Zorg + Welzijn