Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Cursus wil mantelzorgers ontlasten

Redactioneel - 13-08-2019

MantelzorgenEen nieuwe online cursus wil mantelzorgers helpen om beter met de dagelijkse zorg voor hun naaste met dementie om te gaan en daardoor minder last te hebben van stress en somberheid. Wilt u deze cursus, iSupport genaamd, volgen en meedoen aan een onderzoek naar de effecten ervan? Dat kan. 

iSupport is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ontwikkeld en door de Vrije Universiteit Amsterdam en Alzheimer Nederland beschikbaar gemaakt voor Nederland. Voordat deze cursus aan iedereen beschikbaar wordt gesteld, willen de ontwikkelaars eerst nagaan wat de effecten zijn.

De cursus

De cursus bestaat uit 23 lessen rond 5 thema’s:

  1. Wat is dementie?
  2. Wat betekent het om mantelzorger te zijn?
  3. Verlenen van dagelijkse hulp bij activiteiten en persoonlijke verzorging
  4. Hoe kunt u ook nog goed voor uzelf zorgen?
  5. Hoe gaat u zo goed mogelijk om met lastig gedrag van uw naaste?

U doet de cursus op de computer en kunt zelf beslissen welke lessen u wilt volgen, in welke volgorde, wanneer en in welk tempo. Geadviseerd wordt om in ieder geval een les per week te volgen. Tijdens het volgen van de cursus kunt u - via email - ondersteuning krijgen van een ervaringsdeskundige: iemand die zelf ervaring heeft met mantelzorgen en de cursus goed kent. 

Het onderzoek

Voor het onderzoek volgt u de cursus en vult u driemaal een vragenlijst voor de onderzoekers in (bij aanvang, na 3 maanden en na 6 maanden). Het invullen duurt telkens ongeveer 45 minuten. 

De cursus volgt u direct, of 3 maanden later. De onderzoekers willen kijken wat het verschil is. Er wordt gelood wie direct en wie na drie maanden de cursus gaat volgen. 

Geïnteresseerd?

Als u geïnteresseerd bent in deelname kunt u zich Nu aanmelden. U verplicht zich daarmee nog tot niets. De onderzoekers nemen daarna per email contact met u op. Het hebben van een emailadres is noodzakelijk om mee te kunnen doen.

Meer over de cursus 

Meer over het onderzoek en de onderzoekers

Toon alle gerelateerde artikelen