Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

‘Beter thuis met dementie’: cursusweek voor mantelzorgers en hun partner

Redactioneel - 23-06-2016

Logo en beeld beter thuis met dementieAls je partner dementie krijgt, verandert er veel. Maar een speciale cursusweek maakt het leven een stuk beter voor beide partijen, zo leren ervaringen in Australië. In Nederland wordt nu onderzocht of zo’n cursusweek ook hier werkt. Echtparen kunnen zich opgeven om aan het onderzoek in ons land mee te doen.

Zevendaagse cursusweek in Zeeland

Zorgorganisatie Laurens voert het onderzoek uit, samen met een team van wetenschappers.
De cursusweek wordt meerdere keren met 4 echtparen gehouden, in een Zeeuws vakantiehuis. De mantelzorgers volgen een intensief programma, begeleid door een ergotherapeut, psycholoog en specialist ouderengeneeskunde. Zij leren hoe zij hun partner kunnen verzorgen en beter kunnen leven met hun partner met dementie. Voor de partner is er een gezellig activiteitenaanbod. De eigen bijdrage bedraagt € 10 per persoon per dag. Na de cursusweek zijn er terugkomdagen en telefonisch contact.

Controlegroepen

Voor het onderzoek worden ook andere echtparen geïnterviewd. Zij vormen de zogeheten ‘controlegroep’. De echtparen uit de controlegroep blijven thuis, maar worden in dezelfde week mondeling en telefonisch geïnterviewd, aan de hand van een vragenlijst. Als dank voor hun deelname krijgen zij een dagje uit aangeboden.

Meedoen?

Wilt u meedoen aan de cursusweek? Meldt u dan aan. Onder de mensen die zich aanmelden wordt geloot wie er aan de cursus meedoet, en wie aan de controlegroep.

Meer informatie?

Voor meer informatie of aanmelding, kunt u contact opnemen met Miranda Kamies, of bel 010 443 04 18 of kijk op Beterthuismetdementie.laurens.nl

Toon alle gerelateerde artikelen