Dementietafel: praten over verstandelijke handicap en dementie
Redactioneel - 02-07-2015
Welkom aan de Dementietafel, een project dat familie, mantelzorgers, professionals én wetenschap bij elkaar brengt om ervaringen en kennis uit te wisselen over ouder worden en dementie bij mensen met een verstandelijke beperking.
Down: hoog risico op dementie
Mensen met Down-syndroom hebben een sterk verhoogde kans op de ziekte van Alzheimer. Vaak al vanaf hun 40ste krijgen ze er mee te maken en de helft tot tweederde heeft dementie tegen de tijd dat ze 65 jaar zijn. Voor degenen die dit lot treft is dat moeilijk en verwarrend, maar ook voor de familie, mantelzorgers en professionele hulpverleners. Hoe ga je hier mee om? Bijvoorbeeld als het gaat om huisvesting, bejegening, deelname aan de samenleving, veiligheid, zorg (ook in de laatste levensfase)?
Eigen kenmerken
Wie met dementie te maken krijgt, kan lotgenoten treffen in het Alzheimercafé. Maar die plaats is minder geschikt als degene met dementie al een eerdere verstandelijke beperking heeft. Het is dan een kind, broer of zus in plaats van de partner die dementeert. Het is ook niet goed duidelijk of de andere gedragingen of lichamelijke ongemakken komen door de verstandelijke beperking of door de dementie. Er is daarnaast al sprake van een zorgrelatie en daarbij horende emoties. Deze verschillen maken het samen optrekken in een Alzheimercafé lastig.
Eigen plek
Vorig jaar is daarom voor deze speciale groep het project De Dementietafel gestart, bijeenkomsten waar in een open en ongedwongen sfeer ervaringen en kennis kan worden uitgewisseld over zorg en ondersteuning. Ouders of verwanten hebben een schat aan ervaringen en kennis in te brengen bij de Dementietafels. Ook kunnen zij lotgenoten en medewerkers ontmoeten, die hun ervaringen (h)erkennen en van wie zij nieuwe inzichten kunnen krijgen. Hulpverleners kunnen er leren van de vragen van familie en mantelzorgers. En vragen die nog onbeantwoord blijven worden nader onderzocht en uitgewerkt, want als uit de Dementietafel duidelijk wordt dat er kennis over een onderwerp ontbreekt, dan wordt dit gekoppeld aan onderzoek.
Dit filmpje geeft een impressie van een Dementietafel:
Meedoen?
KansPlus is initiatiefnemer van het project ‘Dementietafel: delen en verbeteren’. Het project wordt, in samenwerking met KansPlus, uitgevoerd door Ieder(in). Alzheimer Nederland ondersteunt het project met expertise vanuit de Alzheimer cafés. Wie wil meedoen aan een dementietafel of er een reactie over kwijt wil kan contact opnemen met Ieder(in).
Agenda
Het is de bedoeling dat in iedere provincie tenminste één plek komt waar regelmatig een Dementietafel wordt belegd. In de meeste provincies is er al een startbijeenkomst geweest, Friesland, Groningen en Flevoland volgen nog dit najaar.
In de Agenda van Kansplus staan de volgende dementietafels aangekondigd:
- Noord-Brabant (Vught) oktober, exacte datum nog niet bekend. Thema’s: belevingsgerichte zorg en Mimakkes
- Limburg (Geleen) 17 september en 19 november, thema's nog niet bekend
- Gelderland (Arnhem en Doetinchem) 2 november 2015 (levensboeken), andere thema’s: muziek, wonen/verhuizen
- Overijssel (Borne), 14 oktober 2015, thema's nog niet bekend
- Noord Holland (Alkmaar), 24 september 2015, thema lichamelijk ouder worden.
- Groningen (Groningen, 6 oktober), Over dementie en VG
Meer lezen:
- Folder Dementietafel
- Zelf een dementietafel organiseren
- Alzheimer en Downsyndroom, onderzoek in Groningen naar waarom mensen met Downsyndroom vaak dementie krijgen