Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Online hulpverlening voor mantelzorgers

Bron: Alzheimer Nederland - Redactioneel - 11-02-2010

Oospronkelijk bericht van 10 februari 2010, aangevuld op 7 november 2013.


Bent u mantelzorger voor iemand met dementie? Heeft u wel eens het gevoel dat u de situatie niet de baas bent? Wilt u voorkomen dat u zelf overbelast raakt? Via de website DementieDeBaas.nl kunt u kosteloos deelnemen aan een on-line hulpverleningsprogramma en ervaringen uitwisselen met mantelzorgers.

De website is gekoppeld aan een onderzoek naar de belasting van mantelzorgers. Bij aanmelding wordt u daarom óf in de groep geplaatst die meedoet aan een cursus óf u wordt in de groep geplaatst die d.m.v. informatieve bulletins wordt ondersteund. Zo kunnen de onderzoekers uitvinden wat de verschillen zijn in de effecten van de verschillende ondersteuningsmethodes. Om die effecten te kunnen bepalen zal aan de deelnemers gevraagd worden om enkele vragenlijsten in te vullen die de mate van belasting meten.

Cursus of Informatiebulletins
In de cursus Dementie de Baas leert u onder andere hoe u om kunt gaan met probleemgedrag, hoe belangrijk het is tijd voor uzelf te nemen, hoe u uw grenzen aangeeft en hoe u hulp kunt vragen. In deze cursus gaat u zelfstandig aan de slag om meer grip te krijgen op de situatie, waarbij u persoonlijk begeleid wordt door een professionele hulpverlener.

Via 'E-info' krijgt u tweewekelijks een informatief bulletin met tips over de zorg voor uw dementerende naaste. Deze bulletins worden via de email opgestuurd en geven naast tips ook informatie over zaken die direct en/of indirect te maken hebben met de zorg voor uw demente naaste.

Meer informatie
De website DementieDeBaas werd ontwikkeld door het Trimbos-instituut, Stichting Geriant en Alzheimer Nederland. Er is inmiddels een opvolger: www.dementieonline.nl. Op deze website vindt u ook een test waarmee u kunt bepalen in welke mate u last heeft van overbelasting. Meer informatie over de nieuwe website vindt u in het artikel Website met tips en online cursus voor mantelzorgers.

Bron: Alzheimer Nederland

Toon alle gerelateerde artikelen