Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Een aanraakscherm als geheugensteun; technologie in de dementiezorg

Door: Marysia Zarzycki - Redactioneel - 14-04-2010

Steeds meer mensen die zorg nodig hebben en steeds minder mensen die deze zorg kunnen geven. Dat is onze toekomst. Wetenschap en industrie zijn daarom doorlopend op zoek naar technische oplossingen om mensen een deel van de zorg uit handen te nemen.

Internationale samenwerking tussen onderzoekers
Onderzoekers uit acht landen hebben hiervoor samenwerking gezocht in het project ‘COGKNOW’ (2006-2009 en nu ‘Rosetta’). Zij ontwikkelden een systeem dat verschillende diensten rondom informatievoorziening, sociale contacten, activiteiten en veiligheid integreert. Het systeem moet mensen met milde dementie helpen om langer zelfstandig thuis te blijven wonen.

Een steuntje bij dagelijkse dingen
Het systeem is een eenvoudige computer die met aanraken van het scherm bediend kan worden. Kennis van computers is niet nodig! De belangrijkste functie is de geheugenondersteuning. Herinneringen aan afspraken, activiteiten (zoals boodschappen doen of lunchen) en het innemen van medicatie kunnen door bijvoorbeeld de partner, kinderen en hulpverleners (ook op afstand) in het systeem gezet worden.

Ook kunnen aan het systeem diverse sensoren in huis gekoppeld worden. Deze kunnen bijvoorbeeld iemand waarschuwen als deuren (huis-, koelkast-, oven-) open zijn blijven staan. Of ze kunnen er voor zorgen dat het licht aangaat als iemand ’s nachts uit bed komt en naar de wc gaat.
 

U kunt met het systeem ook beeldbellen. Op het scherm hoeft u alleen maar op de foto van de persoon die u wilt bellen te drukken en de telefoon gaat bij hem/haar over! Tijdens het bellen is er ook beeldcontact; dankzij slim geplaatste camera’s kunt u elkaar ook echt zien.
 

Kan ik dat ook in huis krijgen?
Aan het systeem dat voor COGKNOW werd ontwikkeld wordt nu nog gesleuteld om er voor te zorgen dat alles technisch goed werkt en het zoveel mogelijk aangepast kan worden aan de eigen wensen. Het is dus nog niet verkrijgbaar.
 

Een wat minder uitbereid systeem is wel verkrijgbaar, ook aangepast voor mensen met dementie. PAL4 wordt aangeboden in een aantal provincies; in samenwerking met enkele zorginstellingen en woningcorporaties. Bij het aansluiten van het systeem krijgt u hulp en uitleg van de leverancier. Kijk op de website www.pal4.nl voor meer informatie of bel 030-6927059.

U kunt in het filmpje op deze pagina zien hoe COGKNOW werkt.

Toon alle gerelateerde artikelen