Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Dagbehandeling nieuwe stijl

Redactioneel - 15-03-2012

Verscheidene verpleeghuizen proberen hun dagbehandeling om te bouwen naar het succesvolle model van de ‘Ontmoetingscentra voor mensen met dementie en hun mantelzorgers’. De VU begeleidt vijf pilots.

Ontmoetingscentra voor mensen met dementie en hun mantelzorgers

In 1993 werden in Amsterdam de eerste ontmoetingscentra opgezet, onder leiding van prof. dr. Rose-Marie Droes van de VU. De centra bieden een combinatie van dagactiviteiten voor mensen met dementie en ondersteuning van hun mantelzorgers. De centra zijn laagdrempelig en ingebed in de buurt waarin zij gehuisvest zijn.

Onderzoeken toonden hun aan dat deze ontmoetingscentra beter werken dan de reguliere dagbehandeling. Ze zijn gunstiger voor het gedrag en stemming van mensen met dementie en mantelzorgers voelen zich beter opgewassen tegen hun zorgtaak. Deelnemers van de ontmoetingscentra blijven ook langer thuis wonen, dan deelnemers van reguliere dagbehandeling.

Pilots

Vijf gewone psychogeriatrische dagbehandelingen worden nu omgevormd tot ontmoetingscentrum. Ze vallen onder twee Amsterdamse zorgorganisaties en een Noord-Hollandse. VU medisch centrum in Amsterdam begeleidt dit proces met een onderzoek dat tot maart 2014 zal duren.

Draaiboek

Op basis van de resultaten zal er een draaiboek worden samengesteld waar dagbehandelingen elders in het land die zich ook willen omvormen, lering uit kunnen trekken.

Meer informatie:

Prof. Dr. Rose-marie Droes, projectleider:
Dr. Franka Meiland, senioronderzoeker:

Foto © keyseeker/ morguefile.com

Toon alle gerelateerde artikelen