Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Thuis blijven dankzij intelligente techniek

13-01-2009

Aan dementie lijden en toch thuis kunnen blijven? Dat kan dankzij supermoderne technieken. Zorgpalet Baarn – Soest heeft op dit terrein een uniek project, het zogenoemde domoticaproject Daelhoven: bij tien mensen met dementie die thuis wonen, is een staaltje van intelligente techniek geïnstalleerd. Het betreft een door TNO ontwikkeld intelligent observatiesysteem (Unattended Surveillance-systeem, UAS).

Black box
Wat is het vernieuwende aan deze techniek? Wel, de cliënt hoeft niets te doen. Een ‘black box’ (intelligente computer) doet het werk. ‘We installeren een hoeveelheid draadloze sensoren, en die detecteren bijvoorbeeld dat een bewoner thuis ten val komt’, vertelt TNO - projectleider dr. Irek Karkowski. ‘Maar de bewoner zelf hoeft geen apparaatje bij zich te dragen. In de meterkast plaatsen we een black box die we via internet aansluiten op een alarmeringsinstantie naar keuze. Dat kan een externe meldkamer zijn, maar ook een lokale beheerder of een mobiel team van verpleegkundigen. Om onterechte alarmen tot een minimum te beperken, wordt na een detectie de bewoner eerst zelf door het systeem opgebeld. Reageert hij niet binnen een minuut, dan gaat het alarm naar buiten. Een paar kleine camera’s in de woning, die vanwege privacy pas dan worden ingeschakeld, brengen de situatie in beeld.’

Pannen op fornuis?
De door TNO Defensie en Veiligheid ontwikkelde software analyseert de informatie die uit het hele huis binnenkomt − van infraroodsensoren, rookmelders, etcetera − en brengt deze onderling in verband. Wanneer de rookmelder in de keuken rook signaleert, leidt dat in de klassieke situatie tot een alarm. Maar het UAS - systeem ‘weet’ aan de hand van de geregistreerde bewegingen in de keuken dat er pannen op het fornuis staan, en het zal zich in eerste instantie dus beperken tot een seintje aan de bewoner.

Prijzen
De techniek is in te stellen op de wensen van de cliënt. Het systeem is binnen één werkdag te installeren en binnen een halve werkdag ook weer te verwijderen. Het kan dus makkelijk worden hergebruikt door een volgende cliënt of bij een verhuizing worden meegenomen. Het domoticaproject Daelhoven heeft in 2008 al twee prijzen gewonnen: de eerste Smart Homes Award en de Best Practice Award 2008 Zorg.

Bronnen en verder lezen:

Beschrijvingen van het project:
www.tno.nl
www.vilans.nl

Videoverslag van Domotica – Beurs en Slim Wonen:
www.youtube.nl

Toon alle gerelateerde artikelen