Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

De Zorgbutler: zelfstandig wonen met zorg om de hoek

Redactioneel - 13-04-2017

Butler met trayIn de Rotterdamse wijk Ommoord werd het voormalig verzorgingshuis De Schutse omgebouwd tot een appartementencomplex waar mensen zelfstandig wonen met zorg, steun en gezelligheid nabij. Het werd gerealiseerd door De Drie Notenboomen, een onderneming die eerder de kleinschalige woonzorgcomplexen ‘Thomashuizen’ en ‘Herbergier’ ontwikkelde, voor respectievelijk mensen met een verstandelijke beperking en mensen met dementie. De Zorgbutler is er voor mensen van jong tot oud die zelfstandig willen wonen, met zorg nabij.

‘De Zorgbutler is voor mensen die te goed zijn voor de 24-uurs zorg of bewust kiezen voor een zelfstandig leven met professionele ondersteuning om de hoek’. zegt Sander Speleman van De Drie Notenboomen. ‘De woningen zijn bestemd voor één persoon, maar andere woonvormen zijn mogelijk. Bij ons draait het om de klant en niet om het systeem’.

Huur, zorg en gezelligheid 

Logo De ZorgbutlerHuurders betalen 585 tot 660 euro per maand voor de woning. In de flat van 140 appartementen zijn drie zorgbutlers aangesteld, die als een ondernemer de huurders bijstaan. Ik werk als een éénmanszaak’, zegt Angela Kunne, een van de drie. Wij zijn zeker in het begin 7 dagen in de week 24 uur per etmaal beschikbaar. Kunne heeft ervaring in de zorg, maar wil in deze nieuwe opzet anders werken. ‘Ik leg bij mensen de nadruk op wat ze kunnen en niet wat ze hebben.’

Ze zijn van plan de bewoners samen te brengen. Daarvoor heeft elke verdieping ook een gemeenschappelijke huiskamer, waar gekaart, gekookt en gegeten kan worden. ‘Wie weet vieren we daar ook kerst’, zegt Kunne.

Meer lezen

 

Bron: AD, artikel De Zorgbutler: zelfstandig wonen met zorg om de hoek

Toon alle gerelateerde artikelen