Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Eigen kracht met steun van je naasten

Door: Elly Duijf - Redactioneel - 20-09-2011

Je eigen oplossingen vinden en uitvoeren, met steun van je familie, vrienden en kennissen. Dat kan met een ‘Eigen kracht conferentie’. Eigen regie en steun vanuit het eigen sociale netwerk zijn uitgangspunten van deze methode, waar nodig aangevuld met professionele hulp.

Methode
Tijdens een Eigen Kracht conferentie maakt iemand samen met familie en bekenden een plan voor de toekomst. Een onafhankelijke coördinator brengt iemands sociale netwerk bijeen - zelfs als dat er niet meer lijkt te zijn - en organiseert de conferentie.

De methode is ontwikkeld door de Nederlandse Eigen Kracht Centrale.  De centrale  heeft coördinatoren die conferenties leiden, op verzoek van mensen zelf. Gemiddeld duurt een conferentie tussen de één en vijf uur.

Ontstaan
De basis van de eigenkracht methode ligt in Nieuw Zeeland. Onderzoekers zochten daar uit hoe het komt dat de jeugdzorg niet aansloot bij de Maoribevolking. Uit het onderzoek bleek dat familienetwerken een belangrijke plaats innemen bij Maori's, maar dat ze n de hulpverlening buitenspel stonden. De kracht van familienetwerken vormden daarom de basis voor een nieuw jeugdzorgmodel: de Family Group Conference (FGC). Het model bleek zeer succesvol en werd in 1989 opgenomen in de Nieuw-Zeelandse wet.
In Nederland heeft de methode van de Family Group Conference zich in de loop van de jaren verder ontwikkeld tot de  Eigen Kracht-conferentie en de oprichting van de Eigen Kracht Centrale. Aanvankelijk richtte de centrale zich voornamelijk op de jeugdzorg, maar intussen  worden conferenties gehouden voor alle denkbare groepen; ook kwetsbare ouderen

Regiokantoren Eigen Kracht Centrale
In iedere regio werken een of meer regiomanagers van de Eigen Kracht Centrale. Zij behandelen aanvragen voor Eigen Kracht-conferenties en coachen Eigen Kracht-coördinatoren. Ook kunnen zij specifieke vragen over hun regio beantwoorden.

Zie hier de contactgegevens

Zie hier de film ‘De Eigen Kracht-conferentie in vogelvlucht (4 min)’

Toon alle gerelateerde artikelen