Zorgen voor ouders
Redactioneel - 07-11-2018
Zorgen voor een vader of moeder kan tot flinke spanningen leiden. Of je nou uit een gezin van negen kinderen komt of je bent enig kind. Hoe komt dat? En wat kun je eraan doen? Jacobine Geel praatte hierover op tv met Chazia Mourali, auteur van ‘Het einde voor beginners’, Jolanda Zuydgeest, schrijver van ‘Een gouden gezin’ en familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt.
Familie
In de ene familie leidt de zorg voor ouders tot breuken, in de andere tot verdieping van de relaties en van levensvragen. De dynamiek in de familie is een van de factoren die hierin een rol spelen, vertelt familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt. In families leven er altijd gevoeligheden, bewust of onbewust. En die kunnen in de zorgfase opspelen. Bijvoorbeeld dat de een meer erkenning of aandacht van ouders kreeg dan de ander. Het is goed je hier bewust van te zijn en rekening mee te houden. Daarnaast is het voor alle ‘mantelzorgers’ belangrijk om erkenning te krijgen, ook van de partners; ‘wat doe jij dat goed’ of: ‘jij hebt vroeger al zoveel gedaan’. Daarnaast is het bij de taakverdeling goed om rekening te houden met ieders mogelijkheden en kwaliteiten, inclusief die van de partners. Familieberaad onder begeleiding van een buitenstaander kan bij dit alles helpen.
De zorgtijd is ‘een heel gevoelige tijd’, vertelt de therapeut, ‘verkeerd gekozen woorden kunnen gebeitelde herinneringen geven’. Tegelijkertijd is het goed open te blijven staan voor nieuwe kansen, zegt ze.
Omgaan met de zorg
Een ander aspect is hoe je omgaat met de zorg. Chazia Mourali vertelt dat ze hiervoor denkbeeldige ‘denkhoeden’ heeft bedacht. ‘Als ik naar de arts ga om over de diagnose te praten, dan zet ik de donkerblauwe ratiohoed op: even niet huilen, me beheersen, goed opletten’. Als ze merkt dat ze te veel aan het regelen is, dan zet ze haar oranje regelhoed af en zet ze haar zachte rose hoed op om liefde te geven.
Zie deze en meer verhalen en tips in het boeiende tv-gesprek Jacobine Op Zondag. |