Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

’Bewoners van verpleeghuizen willen een tuin en meer beweging’

Redactioneel - 01-10-2021

Slaapkamer met zicht op buitenBewoners van verpleeghuizen en hun naasten hechten veel waarde aan een buitenterrein. Ze willen hierin wandelen en als dat niet kan, er in elk geval naar kunnen kijken. Dat blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland.

Dit onderzoek sluit aan op eerder onderzoek van het SCP, waaruit blijkt dat een op de vijf verpleeghuisbewoners nooit buiten komt. Soms is dit omdat hun gezondheid het niet toelaat, maar vaak wordt een gebrek aan begeleiding als oorzaak genoemd.

Bewegen en buitenzijn is gezond

Bewegen en buiten zijn, is belangrijk voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid, ook voor mensen met dementie. Wetenschappers hebben hier herhaaldelijk op gewezen. Lees meer: 

Dagelijks wandelen en twee keer per week beenkrachtoefeningen doet wonderen!

Programma Grijs, Groen & Gelukkig 

Buiten wandelenSinds 2015 heeft IVN het programma Grijs, Groen & Gelukkig. Met dit programma wil IVN ouderen een gelukkige oude dag bezorgen door hen de positieve effecten van de natuur te laten ervaren. Ook ouderen in zorgcentra en ouderen met dementie.

Het programma biedt:

  1. Een aanpak voor het betrekken van de buurt en het leveren van advies en middelen om ouderen groen echt te laten beleven. 
  2. Een uitgebreid trainingsaanbod voor zorgverleners, mantelzorgers en vrijwilligers.
  3. Inspiratie voor het fysiek vergroenen van de omgeving in en rondom de zorginstelling. 

Meer lezen over het programma Grijs, Groen & Gelukkig:

Toon alle gerelateerde artikelen