Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Virtueel reizen op de fiets met Fietslabyrint

Redactioneel - 28-01-2018

Virtueel fietsen door je eigen favoriete omgeving

Bewegen is gezond, en voor veel mensen met dementie is fietsen een oude vertrouwde activiteit. Met de ‘Fietslabyrint’ kunnen zij binnenshuis een rondje maken door hun eigen favoriete omgeving. Met de beelden en de omgevingsgeluiden van verkeer, vogels en voorbijgangers kan de fietser het gevoel krijgen dat hij echt buiten fietst.

Fietslabyrint

Fiets, software, scherm

Wat heb je nodig? Een fiets, de Fietslabyrint software en een scherm. De fiets kan een hometrainer zijn of trappers die je voor de (rol)stoel zet. Het scherm kan een TV zijn, maar hoe groter het scherm, hoe meer de fietser het gevoel kan hebben echt buiten te fietsen. Het geluid kan worden afgespeeld op de TV, geluidsboxen of een koptelefoon. 

Richting kiezen onderweg

Fietslabyrint bestemmingen in NederlandDe software bevat intussen 310 fietsroutes in binnen- en buitenland door steden en natuurgebieden. Elk jaar komen er nieuwe routes bij en op verzoek worden ook routes op maat gemaakt. 

De meeste routes bieden de fietser de mogelijkheid om op kruispunten te kiezen welke kant hij op wil. Hierdoor kan één stad of natuurgebied op verschillende manieren verkend worden. Maakt de fietser geen keuze, dan kiest het Fietslabyrint willekeurig een richting. Tijdens de route verschijnen namen van bijv. straten en bekende gebouwen in beeld om het geheugen te ondersteunen. 

Rustige en drukke routes

Sommige routes bevatten méér prikkels dan andere. Per fietsroute is de hoeveelheid prikkels aangegeven met een getal van één tot en met drie. 

Website: Fietslabyrint.nl

Toon alle gerelateerde artikelen