Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Heup-airbag helpt breuken voorkomen

Redactioneel - 11-10-2019

Heup-airbag tegen breuken bij vallenEindelijk is hij er: de heup-airbag! ‘De Wolk’ heet hij. Bij een val wordt een kleine airbag rond de heup opgeblazen waardoor de val zacht is. Daarnaast krijgt een contactpersoon – door een sensor in de airbag - automatisch een sms-bericht met de locatie.

Het breken van een heup is pijnlijk en heeft voor kwetsbare ouderen en mensen met dementie vaak ernstige gevolgen. Jaarlijks belanden naar schatting 16.200 ouderen met een heupfractuur op de Spoedeisende hulp. Velen kunnen hierna niet meer thuis wonen, ook is er groot risico op complicaties en vroegtijdig overlijden. Iets waarmee deze breuken voorkomen kunnen worden is dus een uitkomst! 

Test

Zorgorganisatie TanteLouise testte de Wolk Heupairbag een half jaar uit in een van haar woonzorgcentra, en de resultaten zijn veelbelovend. Er werden vijftig heupairbags aangeschaft en niemand met een Wolk, liep een breuk op. Toeval? Zouden ze ook zonder airbag niets hebben gebroken? Dat zou kunnen, maar in totaal nam het aantal heup-, been- bekkenfracturen in het woonzorgcentrum met bijna de helft af. Dikke kans dat de airbag aan deze afname heeft bijgedragen.

Financiële kosten 

De airbag is niet goedkoop. Vijftig stuks kostte TanteLouise € 30.000. Maar daar staan kostenbesparingen tegenover. De zorgorganisatie berekende die als volgt:  € 875.000 minder kosten aan medische- en revalidatiekosten, plus € 125.000 minder zorguren. Op basis van deze berekening bespaarde de heupairbag een kleine miljoen euro.

Meer lezen over de Wolk Heupairbag: https://www.wolkairbag.com

Meer lezen over valpreventie bij ouderen: https://www.veiligheid.nl/valpreventie/home

Toon alle gerelateerde artikelen