Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Eenvoudige en leuke beweegprogramma’s

(eerder gepubliceerd op 7 maart 2019) - Redactioneel - 07-04-2020

Bewegen helpt om zo lang mogelijk zelfredzaam te zijn. Leuke dingen doen bijvoorbeeld en zelf naar de WC gaan. Bewegen is ook goed voor de stemming en het denkvermogen. IDé vond twee eenvoudige oefenprogramma’s voor ouderen en mensen met dementie. Het ene heeft 15 standaardprogramma’s, het andere biedt maatwerk.

Cordaan video bewegingsoefeningen ouderenCordaan films 

Zorgorganisatie Cordaan ontwikkelde 15 trainingsprogramma’s die je vanuit de stoel kunt doen. Ze verschillen in zwaarte en duren 7 tot 18 minuten. Van elk trainingsprogramma is een filmpje gemaakt dat op YouTube staat. In de films doet een fysiotherapeut de oefeningen voor en legt ze uit. Hierdoor kan iedereen die dat wil er zelf mee aan de slag, ook met groepen. Op de website van Cordaan staan alle beweegfilms bijeen.

Fitavie app voor maatwerk

Fitavie is een app die een individueel beweegprogramma aanbiedt dat aansluit bij de mogelijkheden, wensen en voorkeuren van de gebruiker. En bij dementie ook bij de fase van de dementie. In de app vul je in welke vaardigheden de gebruiker wil onderhouden of verbeteren en hoe intensief hij kan en wil oefenen. En ook of het oefenen liggend, staand of vanuit de stoel moet. Bij dementie kan ook de fase van dementie worden ingevuld. De app biedt dan een beweegprogramma aan dat aansluit bij al die factoren. 

Fitavie bewegingsapp voor ouderenHet programma bestaat uit vier oefeningen van 10 minuten. Die kunnen achter elkaar gedaan worden, of verspreid over de dag. Elke dag, of een paar keer per week. Na elke oefening vraagt de app of de oefening leuk was en op het goede niveau. Bij ‘nee’ wordt het programma aangepast. In totaal bevat de app 165 oefenprogramma’s. 

Fitavie is samen met gebruikers en een team van geriatrisch fysiotherapeuten ontwikkeld. Voor valpreventie zijn de oefeningen van het in Nederland erkende Otago oefenprogramma geïntegreerd.

Bekijk hier het uitlegfilmpje

Kosten

De Cordaan films zijn gratis te downloaden. Voor Fitavie is het maandtarief € 3,99 tot € 5,99 (afhankelijk van de abonnementsduur). De app draait op mobiele telefoon of tablet, maar kan – net als de Cordaanfilms – ook worden afgespeeld op een groot beeldscherm. Beide programma’s worden al gebruikt in dagbestedingsprogramma’s. 

Toon alle gerelateerde artikelen