Boek: (Op)nieuw geleerd, oud gedaan
Door: IDé Redactie - Redactioneel - 08-09-2011
De centrale boodschap van het boek ‘(Op)nieuw geleerd, oud gedaan’ is dat mensen met dementie nog veel kunnen leren, mits informatie op de juiste manier wordt aangeboden, veelvuldig herhaald en men zo veel mogelijk ‘foutloos’ kan leren. In het boek wordt uitgelegd hoe de (nieuwe) informatie op verschillende manieren kan worden aangeboden, om ervoor te zorgen dat deze beklijft.
Het eerste deel van het boek bevat algemene informatie over dementie, vergeetachtigheid, de werking van de hersenen enz. Hoewel te argumenteren valt dat dit relevant is voor de context, is dit deel minder interessant als je vooral op zoek bent naar praktische handreikingen. Het hoofdstuk ‘Hoe passen we het leren bij dementie toe’, is wat dat betreft een goed compromis, waarbij de gegeven informatie directer gekoppeld is aan de praktijk. Als je daarna door de vele, inspirerende praktijkvoorbeelden bladert merk je hoe groot de impact kan zijn van het aanleren van nieuwe dingen; hoe daarmee zelfredzaamheid bevorderd kan worden, het gevoel van eigenwaarde en de kwaliteit van leven. Kortom: een belangrijk boek, dat zowel voor zorgprofessionals als mantelzorgers geschikt is.
Meer weten?
Kijk op www.opnieuwgeleerdoudgedaan.nl voor meer informatie over het boek, en om te bestellen.
Zie ook onze boekrecensie ‘Had ik het maar geweten’, over het eerste boek uit de reeks ‘moderne dementiezorg’ van Kosmos Uitgevers.
(Op)nieuw geleerd, oud gedaan
Uitgeverij Kosmos
€ 22,50
ISBN 978 90 215 4964 4