Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Gebruik van foto's en pictogrammen in het interieur

Door: IDé Redactie - Redactioneel - 11-06-2012

Herkenbaarheid van symbolen
De ‘stokfiguurtjes’ die in openbare gebouwen het heren- en damestoilet aanduiden, zijn symbolen die tientallen jaren geleden nog niet gebruikt werden. De kans is daarom groot dat iemand met dementie deze niet herkent. Een duidelijke foto kan dan uitkomst bieden.

Foto's van kastinhoud
Op keukenkastjes kunnen foto’s van wat zich erachter bevindt, helpen.  Maar alleen als alles ook goed opgeruimd wordt. Anders is het ook een idee om kastdeurtjes van perspex of glas te installeren.

Ooghoogte: een instinker!
Logischerwijs zou je een foto of pictogram op ooghoogte hangen voor maximale zichtbaarheid. Bij het ouder worden verzwakken echter de oogspieren. En we gaan ook wat meer voorover gebogen lopen. Dat heeft tot gevolg dat het zichtveld van oudere mensen veelal wat lager komt te liggen dan ‘normale’ ooghoogte!

Eigen kamer vinden
Een persoonlijke afbeelding op de deur van de eigen (slaap-)kamer maakt het makkelijker om deze te vinden tussen alle deuren die zo op elkaar lijken. In een engels verpleeghuis bedacht men de volgende oplossing voor een bewoner die zijn kamer niet goed terug kon vinden: de man kwam vroeger graag in een bepaalde kroeg, toen er boven zijn slaapkamerdeur een exacte replica werd opgehangen van het uithangbord van die kroeg werd de man daar al van ver in de gang door aangetrokken. Dat er zich achter de deur geen kroeg bevond was geen teleurstelling; het was vooral de bekendheid van het bord dat ver in de herinnering lag opgeslagen, dat de man naar zijn kamer trok.


Bron: D. Kerr, Understanding Learning Disability and Dementia. Developing Effective Interventions London: Jessica Kingsley Publishers 2007. ISBN 978 1 84310 442 1

Diana Kerr is onderzoeker aan de universiteit van Edinburgh en specialiseert zich m.n. in dementie bij verstandelijk gehandicapten. Ze schreef in 2007 een baanbrekend boek over verstandelijke handicaps en dementie. De adviezen die ze daarin geeft zijn echter ook van grote waarde in de zorg voor kwetsbare ouderen.

Toon alle gerelateerde artikelen