Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Dossier mondzorg

Door: IDé Redactie - Redactioneel - 13-11-2011

Goede mondzorg is ook bij dementie van het allergrootste belang. Pijn in de mond kan aanleiding geven voor onrust, agitatie, niet willen eten enz. Mensen met dementie kunnen deze vaak niet goed aangeven en zijn vaak minder goed in staat de juiste verzorging toe te passen. 

Op deze pagina vindt u belangrijke informatie en alle artikelen die IDé schreef over mondzorg.

Nuttige documenten en video's

Nuttige websites

www.ivorenkruis.nl
Voor een schat aan folders met algemene informatie over alles wat er maar komt kijken bij mondgezondheid.

www.mondzorgouderen.nl
Website zowel voor ouderen als voor zorgprofessionals, met informatie over mondverzorging, maar ook over voorkomende aandoeningen. Zorgprofessionals vinden hier de resultaten en instrumenten uit het Zorg voor Beter II project Mondzorg is Hoofdzaak.

www.zorgvoorbeter.nl
Kennisbank voor zorgprofessionals. Algemene informatie, toepassing in de praktijk en diverse instrumenen en richtlijnen.

Artikelen over mondzorg

Veelvoorkomende mondaandoeningen en goede mondzorg
Wat zijn de meest voorkomende mondaandoeningen? Wat zijn de gevolgen van een slecht gebit? Wat kun je als verzorgende doen?

Wat moet je weten over goede mondzorg?
Wat moet je weten over goede mondzorg? Wat moet je ervoor kunnen? Hoe geef je de juiste mondzorg in de dagelijkse praktijk?

De 'dementie-tandarts' en het belang van een gezonde mond
Een aantal tips van Alzheimer Nederland voor het helpen van mensen met dementie bij de mondzorg.

Dementie en mondgezondheid
Artikel uit het wetenschappelijk tijdschrift Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde waarin gepleit wordt voor meer aandacht voor mondzorg bij dementie. (NTvT, februari 2009).

Mondzorg voor mensen die geen vast voedsel (meer) eten

Mensen die niet eten maar sondevoeding krijgen, in de terminale fase zijn of zich in vegetatieve toestand (buiten bewustzijn) bevinden, hebben juist goede mondverzorging nodig. (TvV Online)

Gespecialiseerde centra

Onderstaande centra zijn gespecialiseerd in het werken met (oudere) patiënten met een lichameljike en/of verstandelijke beperking:

Toon alle gerelateerde artikelen