Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Wat moet je weten over goede mondzorg?

Door Stella Braam - 11-04-2009

Goede mondzorg is belangrijk voor de kwaliteit van leven, óók voor mensen met dementie. Alleen al om te kunnen kauwen, en kauwen is niet alleen belangrijk voor een goede voedselvertering, maar óók goed voor het denkvermogen en geheugen!

Wat moet je weten over goede mondzorg? Wat moet je ervoor kunnen? Hoe geef je de juiste mondzorg in de dagelijkse praktijk? Dat staat in het goed leesbare en te downloaden boekje ‘Mondzorg & de rol van verzorgenden en verpleegkundigen’; ook geschikt trouwens voor mantelzorgers.

‘Wie een gezonde mond heeft, kan beter eten, ziet er gezonder uit en heeft minder last van een slechte adem,’ schrijft professor Jos Schols, voorzitter Klankbordgroep Mondzorg in de inleiding van ‘Mondzorg & de rol van verzorgenden en verpleegkundigen’. Dit is een samenvatting van de Richtlijnen Mondzorg voor zorgafhankelijke cliënten in verpleeghuizen. Deze richtlijn werd onder meer ontwikkeld door de NVVA, (de beroepsvereniging van verpleeghuisartsen en sociaal geriaters), V&VN (verpleegkundigen en verzorgenden Nederland) en ondersteund door CBO, het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg.

Medicijnen
Juist verpleeghuisbewoners hebben goede mondzorg nodig, schrijft Jos Schols in de Richtlijnen Mondzorg. Dat zit zo: zij hebben vaak een zwakke gezondheid en kunnen daarom snel problemen krijgen met hun gebit en tandvlees. Daarbij komt dat zij voor hun mondverzorging afhankelijk zijn van verzorgenden. Bovendien kunnen ook medicijnen invloed hebben op hun mondgezondheid.

Lezen?
Wilt u het boekje lezen? Klik dan hier.
Voor de uitgebreide versie, klik dan hier.

Toon alle gerelateerde artikelen