Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Hou je mond gezond

Redactioneel - 26-02-2015

Dertig jaar geleden had een op de drie Nederlanders een kunstgebit, maar dat cijfer loopt heel snel terug. Naar verwachting is dat nog maar 8 procent in 2030. In een interview in Nestor roept ouderentandarts Claar Wierink onder meer tandartspraktijken op om de drempels weg te nemen voor hun kwetsbare cliëntèle: ‘Het tandartsbezoek is vaak een van de eerste dingen die erbij inschieten'.

Ouderentandarts Claar Wierink Goede mondzorg blijft je leven lang belangrijk, ook als je ouder en kwetsbaarder wordt, maar er zijn tal van oorzaken waarom mensen bij het ouder worden de tandarts laten voor wat hij is. Ze vergeten bijvoorbeeld een afspraak te maken, of het is te veel moeite om naar de praktijk te komen. Vooral bij kwetsbare ouderen krijgt mondzorg vaak geen prioriteit. Sluipenderwijs gaat hun mondgezondheid achteruit en komen ze buiten het actieve klantenbestand van de tandarts terecht. Met alle gevolgen van dien, want een goede mondgezondheid kan veel ogenschijnlijk niet-verwante klachten voorkomen.

Claar Wierink is mede-initatiefneemster en projectteamlid van het project De Mond Niet Vergeten dat kwetsbare ouderen en de tandartspraktijk weer bij elkaar wil brengen. In het interview in het blad Nestor van Unie/KBO geeft ze tips aan ouderen voor goede mondzorg en doet ze aanbevelingen over hoe de relatie met de tandartspraktijk ook op latere leeftijd gezond kan blijven.

Lees het complete interview.(pdf)

Toon alle gerelateerde artikelen