Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

De 'dementie-tandarts' en het belang van een gezonde mond

Alzheimer Nederland | Alzheimer Magazine | jaargang 5 | nummer 3 | september 2009 - Redactioneel - 07-10-2009

Een gezond gebit, tandvlees en de rest van de mond zijn belangrijk en beïnvloeden de gehele algemene gezondheid. Mensen met dementie zijn soms niet meer in staat om zelf voor hun gebit te zorgen of kunnen pijn niet meer uiten. Alzheimer Nederland gaf een aantal tips om hier mee om te gaan.

Problemen herkennen
In het algemeen is het zo dat mensen met dementie die pijn hebben en dat niet kunnen uiten agresssief, verward, gespannen of onrustig kunnen worden. Als één van deze verschijnselen zich voordoet is het dus altijd goed om even stil te staan bij de vraag of iemand pijn heeft. Specifieke pijn en problemen aan de mond c.q. het gebit kunnen herkend worden doordat iemand bijvoorbeeld veel aan zijn/haar gebit zit of moeizaam eet of zelfs moeizaam praat.  Ook wanneer iemand een kunstgebit draagt kunnen problemen zich voordoen; denk bijvoorbeeld aan een scherp randje van het gebit dat pijn kan doen in de mond.

Help de mond gezond te houden
Als u problemen vermoedt dan is het altijd goed om even de tandarts te raadplegen. Vertel wat u merkt en vermoedt en bespreek samen of behandeling nodig is. Het is heel belangrijk voor de eigenwaarde van iemand met dementie dat hij/zij zelf zijn tanden poetst. Als iemand dan zomaar het tanden poetsen overneemt kan dat best een inbreuk zijn. Een elektrische tandenborstel kan in dit geval handig zijn. Er is niet veel kracht voor nodig en er gaat een piepje af als de tanden lang genoeg zijn gepoetst.

Een speciale tandarts kan samen met u bekijken hoe lang iemand met dementie nog zelf zijn mond kan verzorgen.

De 'dementie-tandarts'
Het is niet vanzelfsprekend dat de patient met dementie zijn medewerking verleent, dat vraagt van de tandarts geduld en creativiteit. Een tandarts-geriater ('dementie-tandarts') is gespecialiseerd in het behandelen van ouderen en mensen met dementie. Een toenemend aantal praktijken en klinieken specialiseert zich in tandheelkunde voor ouderen.

Nuttige informatie
Een aantal klinieken voor u op een rijtje:
Amalia Kliniek 045-5416557 Kerkrade
Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde 058-286 66 66 MC Leeuwarden
Isala Centrum voor Tandheelkunde Bijzondere gevallen 038-4242745 Zwolle
Stichting voor Bijzondere Tandheelkunde 020-5980450 Amsterdam

Op de website van de Vereniging ter Bevordering van de Tandheelkundige Gezondheidszorg (VBTGG) voor Gehandicapten zijn ook veel nuttige adressen te vinden voor tandheelkundige behandelingen van bijzondere zorggroepen.

Lees ook Mondzorg & de rol van verzorgenden en verpleegkundigen, een samenvatting van de 'Richtlijn Mondzorg voor zorgafhankelijke clienten in verpleeghuizen' (ook interessant voor mantelzorgers)

Toon alle gerelateerde artikelen