Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Hoe zorg ik voor mijn dierbare in het verpleeghuis?

Door Mariëlle ten Veldhuis - 25-08-2008

Als mantelzorger ben je verantwoordelijk voor je familielid. Een verhuizing naar een verpleeghuis zal die situatie veranderen. Je geeft veel uit handen. Maar het is niet het einde van jouw aandeel in de zorg. Welke manieren hebben familieleden zelf ontdekt om mee te zorgen in een verpleeghuis?

Doel

Dit onderzoek gaat na hoe de zorg van familie zich voortzet in het verpleeghuis. Welke strategieën ontwikkelen de familieleden zelf? Dat wilden de onderzoekers weten.

Resultaten

Het blijkt dat de familieleden overeenkomstige strategieën hebben ontdekt om voor hun dierbaren te zorgen in het verpleeghuis.

1. Het vinden van andere en nieuwe manieren om te verzorgen
In een verpleeghuis krijgt de bewoner professionele hulp. Als familie kun je op andere manieren bijdragen - juist door de extra tijd die je aan je dierbare kunt besteden. Zo kun je het leven in het verpleeghuis zo aangenaam mogelijk maken.

2. Voelen dat je deel uitmaakt van het verpleeghuis
Het geeft een goed gevoel wanneer de verpleging de tijd neemt voor familie. Wanneer ze de betrokkenheid en aanwezigheid accepteren. Uiteindelijk heeft zowel de familie als de verpleging natuurlijk hetzelfde doel: een zo aangenaam mogelijk leven voor de bewoner.

3. Het hele plaatje zien
De bezorgdheid om je familielid zal nooit verdwijnen. Er zijn altijd dingen die in het verpleeghuis anders gaan dan dat je als mantelzorger zou doen. Maar onthoud dat er nu iemand anders ook zorg draagt voor je familielid. Een goede balans hiertussen vinden is essentieel.

4. Leren omgaan met stress
Wanneer een familielid naar een verpleeghuis gaat, levert dat vaak stress op. Je voelt je schuldig. Maar probeer het te accepteren. Door er veel en op jouw manier te zijn voor je familielid, kun je leren hier mee om te gaan.

5. Mogelijkheden voor jezelf zien
Mantelzorg is een zware taak. Wanneer je familielid naar een verpleeghuis gaat, is er meer ruimte voor jezelf. Probeer die ook te benutten. Dit heeft voordelen voor je energie en gezondheid. Je kunt langer deel uitmaken van de zorg voor je dierbare.

Details over het onderzoek

Voor dit onderzoek werden veertien familieleden geselecteerd. Zij hadden directe ervaring met de zorgverlening in het verpleeghuis. Met elk familielid werden twee interviews afgenomen. Het eerste interview richtte zich op de verschillen tussen vóór en ná de mantelzorg. Het tweede interview was een verdieping op wat er in het eerste interview aan bod was gekomen. Elk interview duurde tussen de één en twee uur. In totaal waren er 28 interviews.

Ook werd er geobserveerd tijdens activiteiten in het verpleeghuis. Bijvoorbeeld tijdens de kerkgang, het zingen of eten. Er werd gelet op het gedrag van de familie en hoe de verpleging met de familieleden en bewoners communiceerde. In totaal werd er veertien uur geobserveerd.

Bron: ‘Seizing possibilities for positive family caregiving in nursing homes.’
U. Kellett. Journal of clinical nursing, 2006

Toon alle gerelateerde artikelen