Tweepersoonsbed in het verpleeghuis
Redactioneel - 31-10-2017
Al slaap je al je hele leven in een tweepersoonsbed, als je naar het verpleeghuis gaat moet je naar een eenpersoons. De invloed daarvan op het slapen is nog niet onderzocht. Toch kun je je voorstellen dat het voor veel mensen niet comfortabel voelt, zo’n smal bedje. Een bed dat bovendien ook nog eens leeg is. Extra vreemd voor ouderen die nog nooit alleen sliepen, omdat ze als kind al het bed deelden met broertjes en zusjes.
Slapen in een smal en leeg eenpersoonsbed zou zo maar eens de oorzaak kunnen zijn van allerlei onrust en andere problemen.
Samen slapen
De laatste jaren komt er aandacht voor dat mensen die in een verpleeghuis wonen, ook behoefte hebben aan intimiteit. En soms ook het bed willen delen. Seksuoloog Willeke Bezemer bepleitte jl. zaterdag op Radio 1 dat verpleeghuisbewoners met hun partner kunnen slapen. ‘Het van elkaar gescheiden zijn, het verlies van intimiteit is een afschuwelijke kant van een verpleeghuisopname’, zegt Bezemer. ‘Aangeraakt worden is heel belangrijk voor het welzijn, maar ook voor de lichamelijke gezondheid van mensen. Het zorgt ervoor dat stresshormonen zakken, en de bloeddruk daalt’.
Ongeremdheid
Zorgverleners en naasten ervaren vaak ongemak bij vraagstukken van intimiteit, zegt Bezemer. Zeker bij dementie, en met name als er sprake is van ontremming. Deels begrijpelijk, vindt Bezemer, want ‘… ontremde seksualiteit kan bij dementie heel gênant worden’. Toch zou dat niet tot krampachtigheid moeten leiden, vindt ze: ‘Maar een klein beetje ongeremdheid, laten we daar mee leren omgaan, omdat het erbij hoort’.
Duobed
Bij verpleeghuis Oudshoorn in Alphen aan de Rijn vonden ze een oplossing waarmee partners soms samen kunnen slapen, ook als de bewoner een ziekenhuisbed heeft: het ‘Duobed’ dat je vastklikt aan een ziekenhuisbed.
Het idee ontstond toen manager Marianne Wijtman een vrouw sprak wier man net was overleden. ‘Toen ik haar vroeg hoe het met haar ging, zei ze dat ze zo graag nog een keer naast haar man had willen liggen.’ Elke dag bezocht deze mevrouw haar man, en bij zijn middagslaapje zat ze naast zijn bed en hield ze zijn hand vast. Naast hem liggen kon niet.
Het 'Duobed' werd ontwikkeld door de technische dienst van Oudshoorn en een matrassenleverancier samen. Op dit moment kost het 'Duobed' nog € 1000, maar bij grotere oplages zal het vast goedkoper kunnen worden.
Doorontwikkelen
Het Duobed is ontwikkeld voor samenslapen. Maar daartoe hoeft het natuurlijk niet beperkt te blijven. Het Duobed kan ook het alleen slapen comfortabeler maken voor mensen die in een ziekenhuisbed liggen. In de nacht kan het bed gewoon lekker verbreed worden. Misschien moet de uitvinding daarvoor nog worden doorontwikkeld, om een eenvoudige snelle koppeling mogelijk te maken en ook in de wat kleinere kamer te passen. Hopelijk zijn er partijen die die uitdaging oppakken.
In tv-programma EenVandaag vertellen Anneke en Michel Lachman hoeveel het voor hen betekent dat ze nu weer bij elkaar kunnen slapen; voor het eerst sinds 7 jaar.