Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

'Seks in het verpleeghuis moet kunnen'

Redactioneel - 29-06-2012

Onderstaan artikel werd integraal overgenomen van Nursing.

Verpleegkundigen zouden seks tussen demente bewoners moeten toestaan, mits beide partijen daarmee instemmen. Zorginstellingen moeten deze behoefte faciliteren. Dat betogen de Australische Laura Tarzia en haar collega’s in een artikel over seksualiteit bij dementie in Australische zorginstellingen, gepubliceerd in Journal of Medical Ethics.

Tweepersoonsbedden

De onderzoekers stellen dat relaties, fysieke intimiteit en seksualiteit mensenrechten zijn en blijven, ook op hoge leeftijd. Ze vinden dat seks tussen dementerende bewoners onnodig wordt tegengehouden. 'Er is geen enkele reden waarom mensen niet mogen genieten van seks tot de dag dat ze sterven en het is aangetoond dat het enorm belangrijk om psychische en lichamelijke welzijn', zegt Tarzia in The Independent. Zorginstellingen moeten de behoefte faciliteren door de bewoners meer privacy te geven en te zorgen voor tweepersoonsbedden.

Relatie tussen dementerenden

Volgens Tarzia is er een taboe op seks tussen bewoners van zorginstellingen, al helemaal als de bewoners dementeren. Vaak worden bewoners apart van elkaar gehouden als ze een relatie ontwikkelen, aldus de onderzoekster: 'Het is duidelijk seksueel misbruik dient te worden vermeden, maar we moeten er niet vanuit gaan dat een dementerende die seks heeft wordt misbruikt.'

Seks geen prioriteit

Volgens Tarzia denken veel mensen dat seksuele behoeftes van ouderen geen prioriteit zijn voor mensen. Daarnaast zou het lastig zijn om te kunnen bepalen of een dementerende wilsbekwaam genoeg is om in te stemmen met seks met een medebewoner.  Tarzia: 'Als iemand dementie heeft, betekent dit niet dat hij of zij niet kan instemmen met het hebben van een relatie.'

Ingrijpen

De onderzoekers vinden dat verpleegkundigen met gezond verstand kunnen bepalen of een relatie tussen dementerenden van beide kanten uit vrije wil is. Aan het gedrag van de dementerende is af te lezen of ze gelukkig zijn en genieten van zichzelf. Doorgaans reageert een dement persoon heftig op ongewilde avances. Als verpleegkundige moet je ingrijpen als één persoon of beide niet weten met wie ze een relatie aangaan en bijvoorbeeld denken dat het hun echtgenoot is, terwijl dat niet zo is. Bij ontdekking kan dit tot schaamte en spijt leiden.

Bovenstaand artikel werd integraal overgenomen van Nursing. (Bron: Journal of Medical Ethics / TVVonline)

Foto © groundzero / pixelio.de