Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Bevlogen verpleegkundige zet zich in voor een beter leven van mensen met dementie

Redactioneel - 17-11-2021

Teun Toebes boek VerpleegThuisHij timmert steeds meer aan de weg. Teun Toebes, 22 jaar, verpleegkundige en student Zorgethiek en Beleid. Sinds een jaar woont hij in een Utrechts verpleeghuis op een gesloten afdeling voor mensen met dementie. Daar deelt hij zijn leven met de bewoners. Zijn doel is om te weten hoe het is om daar te wonen en leven en hij wil ervaren hoe er wordt omgegaan met dementie. 

Hij pleit ervoor dat mensen met dementie zo gewoon en plezierig mogelijk kunnen blijven leven. En daarvoor moet ‘de zorg’ en de samenleving de aandacht gaan verleggen, concludeert hij. Niet de aandoening centraal, maar de mens.  

Niet zozeer zijn pleidooi is bijzonder, maar de wijze waarop hij deze als 22-jarige onder de aandacht brengt en zelf voorleeft. Dat heeft hem al veel media aandacht gebracht en ook een rol als adviseur binnen het Landelijk Dementieprogramma. Het ziet ernaar uit dat hij velen weet te inspireren en dat brengt een beter leven voor mensen met dementie een stukje dichterbij. 

Deze week bracht hij zijn boek uit: ‘VerpleegThuis’ is de titel.

Toon alle gerelateerde artikelen