Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Broodnodig: cursus voor dementievriendelijke supermarkt

Redactioneel - 18-06-2015

Thuiswonende mensen met dementie moeten gewoon er op uit kunnen voor de dagelijkse dingen buitenshuis. Boodschappen doen bijvoorbeeld. Maar lang niet elke supermarkt weet raad met klanten die misschien hun pincode niet meer weten, vergeten te betalen of onzeker zijn over wat ze kwamen doen. Alzheimer Nederland heeft daarvoor een cursus.

Dementievriendelijk

Rollenspel cursus dementievriendelijke supermarktDe eerste supermarktcursus werd gegeven in Groningen, in Hoogezand. Net als in veel gemeenten hield de werkgroep dementie zich daar bezig met het dementievriendelijk maken van de woonomgeving en kwam daarbij in aanraking met een Jumbo waar nogal eens klanten met dementie kwamen waar het personeel niet goed raad mee wist. Of de werkgroep daar eens over kon komen praten? Het resultaat was een bijeenkomst waarin voorlichting over dementie werd gegeven gecombineerd met een optreden van een acteursduo, 'Gedragsgenerator', uit de regio. Zij treden vaker op bij bijeenkomsten over dementie en deden een rollenspel waarbij situaties uit de supermarkt werden nagespeeld. 

Navolging

Het resultaat van de eerste bijeenkomst was erg positief en andere werkgroepen dementie, die via via hiervan hoorden, namen het idee over, inclusief de acteurs. AH-supermarkten in Doorn en Zwolle hebben intussen ook hun kassamedewerkers en ander winkelpersoneel laten kennismaken met hoe om te gaan met klanten met dementie. Het personeel leert op de cursus gedrag herkennen en het belang van geduld, oogcontact maken en begrip tonen. 

Op cursus

Alzheimer Nederland heeft nu een kant-en-klaar pakket voor supermarkten. Een sessie met alleen voorlichting is mogelijk, maar ook met de acteurs erbij voor omgangstraining. In onderlinge overeenstemming worden de kosten bepaald. De cursusbijeenkomst wordt bij voorkeur ter plekke bij de supermarkt gegeven. Wie geïnteresseerd is kan contact opnemen met Christiaan Meyboom of Jasper Kimenai van Alzheimer Nederland.

Meer weten:

  • RTL Nieuws maakte onlangs opnames bij één van de trainingen:
        
Toon alle gerelateerde artikelen