'Dementie is een terminale ziekte'
Bron: New England Journal of medicine - Ingezonden - 28-10-2009
Vergevorderde dementie moet als een terminale ziekte worden beschouwd en ook zo worden behandeld. Dat staat te lezen in The New England Journal of Medicine, op basis van resultaten van een onderzoek in de Verenigde Staten.
De onderzoekers volgden, achttien maanden lang, 232 verpleeghuisbewoners met ernstige dementie in een gebied rondom Boston. Bijna 55 procent van hen overleed in de onderzoeksperiode, in het eerste halfjaar was al 25 procent overleden. De gemiddelde overlevingsduur is vergelijkbaar met die van mensen met kanker in het eindstadium.
Belastende behandelingen
In de maanden voorafgaand aan de dood kregen de onderzochte verpleeghuisbewoners vaak last van eetproblemen, longontsteking en koorts. Hiervoor ondergingen zij veel belastende behandelingen, waarvan het voordeel twijfelachtig was.
Palliatieve zorg in hospice
De behandeling van mensen met dementie is de afgelopen vijftig jaar amper veranderd, zegt Greg Sachs, professor Geriatrie aan de universiteit van Indiana. Hij pleit ervoor dat mensen met vergevorderde dementie, net als andere terminaal zieke patiënten, in aanmerking komen voor palliatieve zorg: verzachtende zorg, en op hun plek zouden zijn in een hospice: een voorziening waar mensen waardig kunnen sterven.
Bron: N Engl J Med 2009; 361: 1529 – 38; aangehaald in ‘Dementie is terminale ziekte’, Medisch Contact, 22 oktober 2009 / 64 nr. 43 pag. 1771