Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Krant voor oma en andere contactmanieren

Redactioneel - 26-03-2020

Beeldbellen met opaSoms lukt een gesprek niet meer echt. Hoe onderhoud je dan het contact? Normaliter kun je dan samen iets gaan dóén. Zijn er alternatieven? In dit artikel twee opties; misschien zit er iets bij dat in uw situatie werkt?

Digitaal bij elkaar zijn

Bij elkaar zijn met beeldbellen. Bijvoorbeeld met je laptop of tablet op het aanrecht een beetje bijkletsen terwijl je kookt. Praten hoeft niet de hele tijd, net als wanneer je fysiek bij elkaar bent. Of je kunt je naaste laten kijken naar de kleintjes die aan het spelen zijn. Kinderen roepen vaak positieve gevoelens op. Of je kunt koffiedrinken met anderen, en je naaste aan de andere kant van het scherm. 

Voor mensen met dementie is het belangrijk dat het beeldbellen in een rustige omgeving gebeurt, liefst op vaste momenten, volgens een vaste structuur.

Voor veel bewoners van woonzorgcentra is het lastig om zelfstandig te beeldbellen. Steeds meer verpleeghuizen zorgen er nu voor dat bewoners er hulp bij krijgen.

Krant voor oma

FamilienieuwskrantEen andere oplossing is een nieuwsbrief met korte tekstjes en foto’s. Je kunt het ook een ‘krant’ noemen. Microsoft Word heeft hiervoor een invulvoorbeeld: je vindt het bij de sjablonen of download het hier. Vervang met behulp van het Word-programma de foto's door eigen plaatjes. Daarvoor gebruik je de rechtermuisknop. De teksten zijn gemakkelijk aan te passen door ze te selecteren en te vervangen door je eigen woorden. Je kunt je brief/krant wanneer hij af is als PDF opslaan en per e-mail versturen, of hem geprint per gewone post versturen.