Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Psychosociale zorg voor mensen met dementie in tijden van corona

Redactioneel - 24-03-2020

Naar buiten - mantelzorgWat kun je doen om voor mensen met dementie het leven in deze Corona-tijd zo soepel mogelijk te laten verlopen? Ouderenpsycholoog Maritza Allewijn deelde haar inzichten en adviezen in haar blog op Skipr.  

Onbehaaglijk gevoel

‘Veel mensen met dementie zullen net als iedereen het nieuws volgen en dit kan ook bij hen gevoelens van angst oproepen. Een extra risico is dat een onbehaaglijk gevoel blijft hangen, maar de feiten die hier aanleiding voor zijn, vergeten worden. Mensen met een al wat gevorderde dementie nemen het nieuws misschien helemaal niet tot zich, maar nemen gevoelens van onbehagen wel snel over van hun dierbaren of van professionals’. 

Haar advies:

  • Denk goed na over welke informatie gedeeld wordt, bijvoorbeeld welke tv-programma’s de huiskamer binnenkomen of welke gesprekken gevoerd worden in het bijzijn van mensen met dementie. 
  • Uit je eigen zorgen niet te veel in het bijzijn van mensen met dementie.
  • Draag er zo veel mogelijk aan bij dat het gewone leven blijft doorgaan en zorg voor voldoende  ontspanning, beweging en frisse lucht. 
  • Laat mensen actief weten dat ze niet vergeten worden! Zorg voor voldoende alternatieve contacten en bezigheden, zoals Skype contact, telefoontjes en kaartjes.

Individuele verschillen

Mensen verschillen. Allewijn: ‘De een wil alles weten, de ander sluit zich liever een beetje af. Dit geldt ook voor mensen met dementie’…’Sluit aan bij hoe iemand altijd al met problemen is omgegaan. Geef goede en op het bevattingsvermogen aangepaste informatie over wat er aan de hand is’. 

Steun elkaar

Als we het goed met onszelf en elkaar hebben, draagt dat bij aan de veiligheidsgevoelens van de mensen voor wie wij zorgen. Allewijns advies: ‘Steun elkaar als naasten en zorgprofessionals. Spreek expliciet waardering uit. Stel niet te hoge eisen aan elkaar, toon begrip als taken blijven liggen. Help anderen zich te uiten, ontspannen, hoop en goede moed te koesteren, bied hulp en steun aan waar nodig’. 

Maritza Allewijn is Gz-psycholoog in de ouderenzorg en directeur PgD

Lees hier haar volledige blog op Skipr