Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Namaste: vernieuwende zorg bij gevorderde dementie

Redactioneel - 21-04-2022

Namaste dementiezorgAl 20 organisaties werken ermee: het Namaste Familieprogramma. Nu de Corona beschermingsmaatregelen zijn genormaliseerd, kan de methode zich verder verspreiden. En er zijn al dertig trainers die daarbij kunnen helpen, én een uitgebreide praktische toolkit.

Fijne dag

Het Namaste Familieprogramma biedt een fijne dag aan verpleeghuisbewoners die vanwege gevorderde dementie of om andere redenen niet meer kunnen deelnemen aan de reguliere groepsactiviteiten. De basisprincipes: 

  1. een kalme, rustige omgeving bieden met zo min mogelijk afleiding;
  2. op een rustige manier passende activiteiten aanbieden, en die gebruiken om contact te maken. Denk hierbij aan herinneringen ophalen, zintuigen stimuleren, massage, muziekbeleving.

Naasten die meedoen worden met het programma geholpen bij het contact maken en samen fijne tijd doorbrengen.

Programma

Namaste dementiezorg samenHet Namaste Familieprogramma wordt het liefst dagelijks aangeboden, idealiter in twee sessies van ongeveer twee uur. Het biedt een structuur en fijne invulling voor de 'lege tijd' buiten de persoonlijke verzorging en de maaltijden om. Bij de groepsamenstelling wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met behoeftes en voorkeuren van de deelnemers.

De Namaste-sessies worden geleid door een Namaste-medewerker, samen met familie en vrijwilligers. De Namaste-medewerker kan een verzorgende, verpleegkundige, gastvrouw, huiskamermedewerker of activiteitenbegeleider zijn.

Toolkit, ook voor thuiswonenden

Namaste dementiezorgHet Namaste Familieprogramma is ruim 15 jaar geleden ontwikkeld door de Australische Joyce Simard. Een team van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft het getest en voor Nederland geschikt gemaakt. Intussen is er een bijzonder uitgebreide en praktische toolkit voor iedereen die er meer over wil weten en er mee aan de slag wil gaan. 

Het programma is primair ontwikkeld voor groepen, maar elementen ervan kunnen ook individueel worden aangeboden in het verpleeghuis of thuis. Hiervoor zijn speciale handreikingen. Zie hier de Nederlandse Namaste Familieprogramma toolkit.

Er is ook een businesscase met een voorbeeld van een implementatieplan.

Wilt u advies of een training?

Dan kunt u mailen met 

Toon alle gerelateerde artikelen