Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Thebe zet puppy op loonlijst

Redactioneel - 30-07-2019

HondZorgorganisatie Thebe heeft sinds kort een bijzondere werknemer op de loonlijst staan. Labradoodle-puppy Joy gaat permanent aan de slag als contacthond voor de mensen met dementie van Huize Haga in Breda. 

Fulltime


Het is de bedoeling dat Joy fulltime in Huize Haga aan het werk gaat. Het hondje kan bewoners helpen wakker maken en zorgt dat ze meer gaan bewegen. Een vaste medewerkster neemt het hondje ’s morgens mee en ’s avonds weer naar huis. En mocht Krijnen een keer ziek zijn, dan pikt een collega de labradoodle op om hem naar zijn werk te brengen.

Kosten

De kosten worden betaald door Steunstichting Thebe. 'Dit project past niet in de normale financiering’, zei Kees Theeuwes van de stichting. 'We verwachten ook meer aanvragen. Niet erg, want dit zijn zinnige projecten en we hebben genoeg geld in kas voor zinnige dingen.De kosten voor Joy bedragen de komende tien jaar ongeveer een halve ton, voor onder andere opleiding en verzorging van de hond.  

Dieren in de zorg

De inzet van dieren in zorgcentra voor mensen met dementie is niet nieuw. Voor dierenliefhebbers is het fijn om in contact kunnen blijven met huisdieren, ook als zij door omstandigheden afscheid hebben moeten nemen van het eigen huisdier Gezelschapsdieren hebben een heel eigen manier om met mensen te communiceren: niet met woorden maar met aandacht en nabijheid. Vooral honden worden steeds vaker ingezet om mensen met dementie fijne momenten te bezorgen. Bij Thebe kozen ze voor een labradoodle: ‘Ze hebben een hoog teddybeergehalte, een goed karakter en zijn prima te trainen’, egt Haga-manager Lydia Verheijen.

Bron: BNDestem

Meer lezen over dieren in de zorg voor mensen met dementie: