Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Column: Flappie en Bello op bezoek

Redactioneel - 23-02-2012

Door: Marysia Zarzycki (IDé)

“Mijn schatje, mijn liefie”... riep mevrouw Westhoven geemotioneerd toen ik mijn herderpup Bram bij haar op schoot zette, en ze verborg haar gezicht in zijn zachte vacht. Mevrouw Westhoven woonde al enige tijd in het verpleeghuis waar ik als vakantiekracht werkte. Zij was vaak verdrietig en gedroeg zich regelmatig agressief naar andere bewoners en personeel. Maar met Bram op schoot kwam er iets zachts over haar heen. Op de afdeling woonde ook mevrouw Broeksma. Met haar praatte ik nooit echt, neerslachtig als ze was leek ze daar ook nooit zin in te hebben. Totdat ik Bram met zijn flaporen en grote bruine ogen bij haar in de rolstoel zette; haar ogen werden helder en ze begon te vertellen over de honden die ze vroeger had gehad. En als ik het grappig uitziende hondje van mijn moeder bij de bewoners zette die samen stilletjes koffie aan het drinken waren, dan kwamen de gesprekken vanzelf los.

Diverse onderzoeken getuigen van de positieve invloed die dieren op mensen hebben. De wetenschappelijke waarde van deze onderzoeken zal over het algemeen wel wat klein zijn, maar ik heb het effect in de praktijk gezien! Warmte, aandacht, aandoenlijke blikken en gekke capriolen van dieren doen een mens goed. Voor iemand met dementie kan de aanwezigheid van een dier geweldig zijn.

Dieren in contact brengen met mensen met dementie vraagt geen moeilijke dingen van je. Daarbij is het voor jezelf vaak ook heel leuk.  In ons land zijn er bovendien diverse stichtingen en initiatieven die bezoeken van huisdieren in verpleeg- en verzorgingshuizen organiseren. Niet alleen honden maar ook katten, konijnen, cavia’s, kippen, schildpadden... Hieronder een aantal relevante websites.Bekijk op deze pagina ook een filmverslag van de stichting Animal Life Foundation (Rotterdam) die met een aantal honden op bezoek gaat in een zorginstelling.

www.diereninzorgenwelzijn.nl
www.zorgdier.nl
www.zorghond.nl
www.pets4care.nl

Meer lezen?
Huisdieren in het verpleeghuis, doen! Artikel van IDé
Huisdieren in het verzorgingshuis Artikel in TvV Magazine, maart 2009
‘Mensen kennen Safira inmiddels beter dan mij’ Brabants Dagblad, november 2008