Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Invulboekje helpt bij eigen regie

Redactioneel - 11-03-2019

Boek 'Spreken over vergeten'‘Spreken over vergeten’ is een boekje voor mensen met geheugenproblemen en/of beginnende dementie. Het helpt hen na te denken over wat voor hen belangrijk is in het leven, en over de wensen voor nu én de toekomst. Een ingevuld boekje helpt naasten en zorgprofessionals om persoonsgerichte zorg en ondersteuning te geven.

Voor u

Het boekje helpt u na te denken over wat voor u belangrijk is in uw leven, en over uw wensen voor nu én de toekomst. Het boekje helpt u om hierover te spreken met mensen die belangrijk voor u zijn. Het bespreken en opschrijven kan u helpen om het leven te leven zoals u dit wilt. Anderen (familie, vrienden of hulpverleners) helpt het om tegemoet te komen aan uw wensen.

Het op tijd bespreken en opschrijven van uw wensen is extra belangrijk voor als u of uw naasten het anderen niet meer kunnen vertellen.

U kunt dit boekje samen doornemen met iemand die u vertrouwt. In uw eigen tempo, en de delen die u belangrijk vindt. Vragen waar u over na wilt denken bewaart u voor een later moment.

Gratis

Het boekje is gratis te downloaden of tegen betaling te bestellen.

Als u het download kunt u het op uw eigen computer invullen en opslaan. Hierdoor kunt u gemakkelijk een kopie van het boekje aan anderen geven. Klik hier om te downloaden.

Het boekje is ook in een ringband te bestellen voor € 5,95 incl. verzendkosten. Mail hiervoor naar: sprekenoververgeten@geriant.nl

Inhoud van het boekje

Het boekje bestaat uit drie delen:

1”: Uw leven tot nu toe

Wat en wie was er belangrijk in de verschillende fases van uw leven? Waar bent uw trots op? Hoe zou u zichzelf omschrijven? Hoe is het met uw gezondheid?

2: Uw wensen

Mensen:

Welke mensen zijn voor u belangrijk in uw leven, en wat doet u graag met hen? Aan wie zou u hulp kunnen vragen als u dat nodig hebt? Zijn er mensen die u uithet oog bent verloren, en graag weer zou zien?

Woonomgeving:

Wat vindt u fijn in uw huidige woonplek, en wat niet? Waar voelt u zicht thuis? Welke spullen zijn belangrijk voor u? Wat is belangrijk aan een nieuwe woonplek als verhuizen nodig mocht zijn, bijvoorbeeld als u niet meer zelfstandig kunt wonen?

Uw manier van leven:

Wat is uw kijk op het leven? Wat is belangrijk in uw leven? Wat maakt uw leven de moeite waard? Heeft u een geloof, hoe beoefent u dit? Wat geeft u steun en kracht? Wat maakt u blij? Hoe wilt u dat anderen met u omgaan? Wat zijn voor u belangrijke dagen en gebeurtenissen? Wat doet u dan? Wat zijn uw wensen rondom uw gezondheid, wat doet u om gezond te blijven? Hoe verzorgt u zichzelf? Hoe ziet uw ideale dag eruit? Wat voor type mensen heeft u graag om zich heen? Wat zijn uw wensen rond intimiteit? Hoe reageert u op aanrakingen? Wat zijn uw eetgewoonten? Wat vindt u lekker en wat niet? Wat zijn uw hobby’s en bezigheden, en als die niet meer kunnen welke activiteit kan hiervoor dan in de plaats komen? Zijn er speciale dingen die u nog eens zou willen meemaken?

3: Nemen van beslissingen:

Wie mag u ondersteunen bij uw financiën en administratie? En wie mag dat bij beslissingen over uw gezondheid en medische behandeling? Waar moeten zij dan rekening mee houden? Heeft u hierover dingen vastgelegd in bijvoorbeeld een levenstestament of bij de notaris?

Meer lezen?

Het boekje is ontwikkeld door Netwerk Dementie Noord-Holland Noord i.s.m. Nivel, Vilans en Alzheimer Nederland. Lees hier het interview met de projectleider van het boekje Paul-Jeroen Verkade, regiomanager en casemanager dementie bij Geriant

Bronnen: Deltaplan Dementie en Spreken over vergeten

Toon alle gerelateerde artikelen