Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Genieten in de klankentuin

Stella Braam / Foto copyright Cees Hillhorst - Redactioneel - 05-10-2008

Het verpleeghuis van de Otto-und-Anna-Herold – Stiftung is te vinden in Karlstadt, een dorp onder de rook van Würzburg. De 24 bewoners met dementie verblijven op de gesloten afdeling, maar de deuren zijn altijd open. Ze kunnen elk moment naar buiten in een aangename tuin.

Garten der Sinne
Het is een ‘Garten der Sinne’ die alle zintuigen prikkelt. Een ‘beleef – me – tuin’. Met fonteintjes, wandelpaden, zitjes, ontmoetingspunten, bloemen, dieren. De tuin is omheind, maar wordt niet zo ervaren, omdat struiken en bomen de schutting verbergen. En als klap op de vuurpijl mag deze tuin ook ‘klankentuin’ heten.

Klankentuin
De klankentuin is in samenwerking met de componist Burkard Schmidl uit Würzburg ontworpen. Uit acht luidsprekers klinkt rustgevende en bijzondere muziek. ‘Wereldmuziek’ zo noemt de componist zijn mix van klassiek, jazz en meditatiemuziek. Maar ook hoor je het ruisen van een waterval of vogelgezang. Wie in de klankentuin staat, heeft moeite weer te vertrekken, zo’n verrukkelijke ervaring is het.

Ziel
Het valt op dat de bewoners opgewekt en helder zijn. ‘Er is hier geen agressie,’ zegt de bevlogen directeur Rudi Gosdschan. ‘De mensen zitten immers niet opgesloten. We fixeren niet en rustgevende medicatie is tot een minimum beperkt.’
De Otto-und-Anna-Herold – Stiftung staat te boek als één van de beste in Duitsland. April 2005 kreeg het een prijs. ‘Dit huis heeft een ziel,’ aldus het juryrapport.

Zie ook:

Vrij toegankelijke tuinen goed voor het humeur
Hoe ontwerp ik een fijne tuin voor mensen met dementie?