Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

'Gedragsproblemen kunnen worden uitgesteld tot laatste levensfase'

Redactioneel - 30-03-2012

Dat zegt verpleeghuisarts dr. Anneke van der Plaats. “Een woonomgeving die aansluit bij de dementie, positieve prikkels en een juiste bejegening zorgen ervoor dat iemand met dementie nog heel lang normaal kan functioneren. Gedragsproblemen en het ziekbed kunnen hierdoor tot aan de laatste levensfase worden uitgesteld."

"Er zijn dagen dat iemand met dementie zo goed functioneert dat je denkt; ‘is hij wel dement?' We zeggen dan ‘meneer heeft een goede dag’, maar de realiteit is: wij hebben een goede dag.”

Film
In een internetfilm legt van der Plaats uit wat dementie met mensen doet en hoe de omgeving ervoor kan zorgen dat mensen met dementie zo plezierig mogelijk kunnen blijven leven. Ter illustratie worden beelden getoond van het Thuishuis in oprichting en het Amsterdamse Odensehuis.

Praktijkboek
Anneke van der Plaats is verpleeghuisarts, wetenschapper, docent en adviseur. Ze is auteur van het verhelderende en inspirerende praktijkboekje ‘De wondere wereld van dementie’.

Lees ook het interview dat IDé eerder met Anneke van der Plaats had:
'Omgevingszorg' belangrijk voor mensen met dementieJe kunt de internetfilm 'De wondere wereld van dementie' ook hier bekijken:

Toon alle gerelateerde artikelen