Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Inventarisatie woon- en zorginitiatieven oudere migranten

Redactioneel - 29-11-2017

Dammen in het verzorgingshuisEr zijn op dit moment in ons land zo'n honderd woon- en zorginitiatieven, specifiek voor oudere migranten. Het zijn met name cultuurspecifieke woongroepen. Dat blijkt uit een onderzoek dat onlangs is uitgevoerd door een drietal landelijke organisaties.

Levende lijst

Het is resultaat is 'een levende lijst' met woongroepen, verpleeghuizen en aanbieders van thuiszorg en dagbesteding. Het is namelijk een momentopname, want het aantal (woon)zorginitiatieven voor ouderen met een migratieachtergrond blijft toenemen.

Download de volledige lijst (pdf)

Woongroepen

Woongroepen hebben de overhand, legt onderzoeker Marian van der Klein uit. En meestal zijn deze cultuurspecifiek, bijvoorbeeld gericht op ouderen van Surinaamse of Molukse komaf. Van interculturele initiatieven is nauwelijks sprake. Van der Klein: ‘Het is onduidelijk of dat voortkomt uit een bepaalde visie of onbewust zo is gegroeid.’

Kennisatelier en literatuuronderzoek

De inventarisatie is uitgevoerd door het Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS), i.s.m. het Netwerk van Organisaties voor Oudere Migranten (NOOM) en het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg. Lees ook het artikel van KIS over hoe het woon- en zorgaanbod beter kan aansluiten bij deze groep. Ook verscheen er een literatuurstudie over zorg en wonen voor ouderen met een migratieachtergrond (pdf).

Meer lezen: KCWZ Dossier Oudere migranten

Bron: Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg