Leven met dementie
Deze website is een archiefversie. Lees hier meer.

Euthanasie bij wilsonbekwaamheid niet bestraft

Redactioneel - 10-11-2011

Vrijwillig levenseinde bij dementie; over dit gevoelige thema  wordt in Nederland een breed maatschappelijk debat gevoerd. Op 9 november 2011 was er een belangrijke nieuwe ontwikkeling: een Regionale Toetsingscommissie Euthanasie keurde de euthanasie van iemand met gevorderde dementie goed.

De betrokken vrouw maakte haar huisarts en anderen al acht jaar duidelijk dat ze de ziekte niet tot het eind wilde meemaken. Ze legde schriftelijk vast in welke fase zij haar leven wilde beëindigen. Maar toen dat bedoelde moment was aangebroken kon zij haar wil niet meer bevestigen.  Het bekende dilemma: een euthanasieverklaring is bedoeld voor een moment dat de dementie ver gevorderd is, maar als het zo ver is, is de betrokkene in de regel zgn. ‘wilsonbekwaam’ en kan het niet meer. Regelmatig besluiten mensen daarom om hun leven  éérder te beëindigen. De uitspraak van de toetsingscommissie opent nu een nieuwe weg. Voor artsen blijft euthanasie  echter een zware professionele en emotionele last.

Foto © Irish_Eyes @ Morguefile.com

Lees meer:
'Euthanasie niet bestraft bij wilsonbekwaamheid' NRC 9 november ’11 (PDF) en 'Zwaar dement, wilsonbekwaam en euthanasie' Medisch Contact 9 november '11

Luisteren en kijken: luister naar het radio-interview (Radio 1, Twee dingen) met SCEN-arts Mw. Constance de Vries die bij de beoordeling van het euthanasieverzoek betrokken was of bekijk de uitzending van 9 november '11 van EO Moraalridders waarin medisch ethicus Ghislaine van Thiel wordt geïnterviewd: