Leven met dementie NIEUWSBRIEF NOVEMBER 2020 Masterclass Zorg voor vrijheid & veiligheid / Wzd In 2021 start IDé de geaccrediteerde Masterclass Zorg voor vrijheid & veiligheid / Wzd. Deze staat open voor fixatievrije zorginstellingen en andere zorglocaties en thuiszorgregio’s die willen excelleren in de preventie van onvrijwillige zorg voor mensen met dementie.
ZORG VOOR VRIJHEID & VEILIGHEID Psychofarmaca en de Wzd: wanneer doen we het goed? De Wzd stelt psychofarmaca gelijk aan onvrijwillige zorg als ze buiten de professionele richtlijnen worden gegeven en de betrokkene er zelf geen weloverwogen beslissing over kan nemen. Maar wat zijn psychofarmaca en wat zijn daarvoor de richtlijnen?
Wzd in een oogopslag IDé maakte voor de dagelijkse zorgpraktijk een factsheet. Alle hoofdpunten van de Wzd eenvoudig inzichtelijk op een rij. Handig als aanvulling op uw scholingsactiviteiten. Evenals de mooie kaart die in woord en beeld de principes van de Wzd weergeeft.
In-company Wzd-scholing In de Wzd scholingen van IDé staat de inhoud centraal: onvrijwillige zorg herkennen en voorkomen, en een methodische multidisciplinaire probleembenadering. Informatie, dialoog, reflectie en casuïstiekbesprekingen wisselen elkaar af.
Spoedreparatiewet voor Wzd en Wvggz van kracht Op donderdag 29 oktober 2020 trad de spoedreparatiewet voor de Wzd en Wvggz in werking. Nieuwe aanpassingen zullen volgen.
NIEUWS FindMyApps maakt wereld van mensen met beginnende dementie groter Op het internet zijn veel programma’s te vinden die het leven voor mensen met dementie makkelijker en fijner maken. Maar hoe vind je die? En hoe leer je ermee omgaan? Onderzoekers ontwikkelen hiervoor ‘FindMyApps’ en zoeken deelnemers.
Bij coronaverlof je kamer in de zorginstelling behouden Zorginstellingen dienen normaal gesproken een cliënt uit te schrijven als deze langer dan 14 aaneengesloten dagen niet in de zorginstelling verblijft. Maar vanwege corona werd deze regeling voorlopig aangepast.
Gratis webinars ouderenpsychiatrie Dit najaar organiseert het Nederlands Kenniscentrum Ouderenpsychiatrie vier webinars rond spraakmakende thema’s in de ouderenpsychiatrie. Ook is er aandacht voor de gevolgen van de coronacrisis in het verpleeghuis.
KENNISBANK Positieve communicatie verbetert de levenskwaliteit van mensen met dementie Kasper Bormans promoveerde op een proefschrift over hoe positieve communicatie de levenskwaliteit van mensen met dementie en hun omgeving helpt verbeteren. IDé sprak met hem over de betekenis van zijn bevindingen voor de praktijk.
Dagelijks wandelen en twee keer per week beenkrachtoefeningen doet wonderen! Dat bewegen belangrijk is voor mensen met dementie, dat was al bekend. Onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen wees uit dat een combinatie van wandelen en krachtoefeningen het beste werkt.
Beweging brengen in het leven van mensen met dementie Lichamelijke beweging is van levensbelang. Mensen met dementie hebben daar vaak gerichte hulp bij nodig, zeker bij gevorderde dementie. Met twee gidsen kun je hiervoor je eigen aanpak ontwikkelen.
Aan de slag met verminderen antipsychotica Maar liefst een kwart van de verpleeghuisbewoners met dementie krijgt bij probleemgedrag antipsychotica. Dat is veel, gezien de richtlijnen. Twee academische werkplaatsen ontwikkelden daarom een stappenplan om te minderen.
Meer leefplezier, minder slaapproblemen De juiste mensen op het juiste moment; een goede personeelsamenstelling draagt wezenlijk bij aan de levenskwaliteit van bewoners van woonzorgcentra. In een nieuwsbericht van ZonMw is te lezen hoe een verpleeghuis bijvoorbeeld leefplezier-assistenten inzet op de momenten dat bewoners behoefte hebben aan activiteit.
‘Regeling Meerzorg’; voor als extra zorg noodzakelijk is Voor mensen met een zeer intensieve zorgvraag kent de Wlz de regeling ‘Meerzorg’ waarmee extra zorg kan worden geboden. De zorgkantoren voeren de regeling uit en zij stelden daarvoor in 2019 nieuw gezamenlijk beleid vast.
Gratis geaccrediteerde e-learning valpreventie ouderen Gemiddeld elke vijf minuten belandt een oudere na een valongeval op de eerste hulp. Kenniscentrum VeiligheidNL biedt een nieuwe geaccrediteerde e-learning Valpreventie ouderen aan.
Voorkom overprikkeling of onderprikkeling Hoe zijn prikkels van invloed op het welzijn van mensen met dementie? Waar moet je op letten bij het wassen en aankleden en het verplaatsen in bed of stoel? Leer meer over prikkelverwerking oftewel ‘sensorische informatieverwerking’.
Femly voor fijner beeldbellen en meer Femly is een groot beeldscherm die het ouderwetse telefoongeluid over laat gaan als iemand je wil zien en spreken. Binnen een paar tellen start het videogesprek automatisch, zonder dat je hoeft op te nemen. En met Femly kun je nog veel meer.
Omafoon nu te koop Dit toestel voor eenvoudig beeldbellen heeft knoppen die eruit zien en voelen als een echte ouderwetse drukknop. Elke knop bevat de naam en foto van een naaste, en door erop te drukken maak je contact via Facetime of Google Duo.
Hoogbegaafde senioren Hoogbegaafdheid brengt specifieke levensbehoeften en problemen met zich mee, ook bij het ouder worden en bij dementie. Een nieuw boek ondersteunt hoogbegaafde senioren bij hun eigen regie en biedt zorg- en hulpverleners handvatten.
Film 'Ik heb Alzheimer' online 15 jaar geleden schreef onderzoekjournaliste Stella Braam het boek ‘Ik heb Alzheimer, het verhaal van mijn vader’. Het was de start van IDé. Het boek en de beeldpresentatie die snel volgde, zijn nog altijd actueel. De film is nu gratis online te bekijken.
Telefonisch mondzorgspreekuur ouderen Voor vragen over de mondgezondheid en mondzorg richtte KBO een wekelijks spreekuur in. Ouderentandarts Peter de Goede is dan een uur telefonisch bereikbaar voor vragen van ouderen, hun naasten of verzorgers.
Delierrichtlijnen voor ziekenhuis, verpleeghuis en thuis Elk jaar lopen veel kwetsbare ouderen en mensen met dementie een delier op: een acute verwardheid die ontstaat door een lichamelijk probleem zoals een ontsteking of ongeval. Vroeger werd hiertegen vaak automatisch een antipsychoticum gegeven, maar tegenwoordig zijn er betere behandelingsmethoden.
ERVARINGEN EN MENINGEN ‘Goed communiceren en begrip tonen, dat maakt het verschil’ Woonzorgcentrum Reigershoeve in Heemskerk zag kans om in de coronacrisisweken de rust en goede samenwerking te bewaren en daarna al weer heel snel bezoekers gastvrij te ontvangen. Alzheimer Nederland interviewde de bestuurder.
Helpende gedachten in angstige coronatijden Nadat de eerste coronacrisis en het bezoekverbod in woonzorgcentra voorbij was, konden huizen weer zelf nadenken over veilige bezoekregelingen. Ouderenpsycholoog Marja Vink zag dat veel mensen dit nog lastig vonden en angstig waren voor verruiming.
Nog geen abonnee? Schrijf u in!
Stichting IDé - Innovatiekring Dementie |