FindMyApps maakt wereld van mensen met beginnende dementie groter
Redactioneel - 07-10-2020
(Geactualiseerd op 29 september 2022)
Op het internet zijn veel programma’s (‘apps’) te vinden die het leven voor mensen met dementie makkelijker en fijner maken. Maar hoe vind je die? En hoe leer je hoe ze werken?
Onderzoekers ontwikkelden hiervoor ‘FindMyApps’. Hiermee kunnen mensen met dementie op hun tablet of computer programma’s vinden voor
- Het organiseren en uitvoeren van dagelijkse taken en gezondheid, zoals het tijdig innemen van medicijnen en fysiek actief blijven door bijvoorbeeld te tuinieren.
- Sociaal betrokken blijven, met onder andere apps voor beeldbellen en apps die helpen bij communiceren
- Betekenisvolle activiteiten doen, met apps voor activiteiten op het gebied van bewegen, hobby’s en natuur, zoals apps met wandelroutes, leuke spelletjes en apps om vogelgeluiden te herkennen.
Op de persoon afgesteld
Vooraf geef je als gebruiker je wensen en mogelijkheden aan, waar de zoekmachine rekening mee moet houden (het ‘gebruikersprofiel’). Dit gebeurt aan de hand van vragen over: 1 de lettergrootte van apps, 2 de hoeveelheid tekst in apps, 3 de taal van de apps, 4 de animaties in apps, 5 de bediening van apps, 6 de uitleg.
De zoekmachine zoekt naar apps die aansluiten bij jouw voorkeuren, en met een cijfer van 0 tot 10 wordt aangegeven hoe goed de app daarbij aansluit.
Bij elke app is er uitleg en een link naar Apple App Store of Google Play Store, waar de app kan worden gedownload. ‘FindMyApps’ heeft bovendien een pagina ‘Mijn Apps’ met een overzicht van apps die de gebruiker eerder heeft geopend, zodat deze snel kunnen worden teruggevonden.
Leren gebruiken van tablet en apps
FindMyApps bevat ook demonstratievideo’s die in detail uitleggen hoe de tablet en FindMyApps te gebruiken zijn. Veel mensen met dementie leren hiermee makkelijk om ‘FindMyApps’ te gebruiken. Zelfs mensen die nooit eerder een tablet in handen hebben gehad. Maar er zijn ook mensen die het moeilijk vinden. Voor hen biedt de FindMyApps training een oplossing. Mantelzorgers leren hiermee hun naaste te trainen met de ‘foutloos leren’ methode.
Wilt u ook gebruik maken van FindMyApps?
FindMyApps is nog niet vrij verkrijgbaar. Eerst wordt nog verder onderzocht hoe het zo goed mogelijk kan aansluiten bij de doelgroep. Thuiswonende mensen met dementie of milde cognitieve stoornissen (MCI) en hun mantelzorgers kunnen aan dit onderzoek meedoen door te gaan werken met FindMyApps en de onderzoekers te laten weten wat hun ervaringen daarmee zijn.
Meer informatie vindt u op de speciale website: https://findmyapps.onderzoek.io/
FindMyApps is ontwikkeld door Saxion Hogeschool in Deventer, VU medisch centrum in Amsterdam en Radboudumc in Nijmegen.