Leven met dementie CORONA SPECIAL BIJ NIEUWSBRIEF JUNI 2020 CORONA Enquête: coronamaatregelen lijken voorlopig tot zowel méér als minder probleemgedrag te leiden Dat geldt met name voor beperking van bezoek, aldus 300 behandelaren. Fysieke vrijheidsbeperking leidde daarentegen naar hun inzicht tot meer probleemgedrag.
Handreiking voor verruiming bezoekbeleid verpleeghuizen Vanaf 25 mei is in alle verpleeghuizen weer bezoek mogelijk, maar nog steeds onder strikte voorwaarden. Later wordt het mogelijk om uit te breiden met weloverwogen maatwerk. De landelijke organisaties ontwikkelden hiervoor samen een handreiking.
Onderzoek naar verruiming van de bezoekregeling in verpleeghuizen De Academische netwerken ouderenzorg volgen de ervaringen van de 26 verpleeghuizen die sinds 11 mei proefdraaien met verruiming van de bezoekregeling. Daarbij wordt gekeken naar o.a. het welbevinden en de aanpak.
Bezoekverbod verpleeghuizen hartverscheurend, maar onvermijdelijk? De strenge bezoekregeling vanuit de overheid overkwam de verpleeghuizen en hij vraagt een grote prijs. Ethica Dorothea Touwen van het LUMC besprak in een webinar de verschillende belangen die met de regeling in het geding zijn, ook bij het maatwerk.
Tuinhuis voor veilig bezoek in verpleeghuis Een Wassenaars verpleeghuis bedacht al heel snel een oplossing om hun bewoners toch bezoek te laten hebben: begin april hadden ze al het eerste ontmoetingshuisje.
Nabijheid in de corona-ontmoetingsruimte ‘Gisteren bezochten mijn man en zijn zus samen hun zus Riet in het verpleeghuis. Door het scherm konden ze elkaar niet aanraken. Toch was er liefdevol contact en fysieke nabijheid, dankzij de verzorgende’.
Speciale anderhalvemeterstok herinnert mensen met dementie aan gepaste afstand Voor iemand met dementie is het extra moeilijk om anderhalve meter afstand te houden. Om daar een handje bij te helpen bedacht De Tuingezel speciale anderhalvemeterstokken.
Communiceren over corona met mensen met dementie Hoe communiceer je over corona met mensen met dementie? Het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen zet enkele belangrijke tips op een rij.
Psychosociale zorg voor mensen met dementie in tijden van corona Wat kun je doen om voor mensen met dementie het leven in deze corona-tijd zo soepel mogelijk te laten verlopen? Ouderenpsycholoog Maritza Allewijn deelde op Skipr haar inzichten en adviezen.
Eenvoudige en leuke beweegprogramma’s Hoe blijven ouderen en mensen met dementie bewegen, ook in coronatijd? Twee beproefde digitale oefenprogramma’s. Het ene biedt standaardprogramma’s (15) die je vanuit de stoel kunt doen, het andere biedt individuele maatwerkprogramma’s.
Geen bezoek? Radio Remember geeft ontspanning! Nu bezoek schaars wordt, moeten we andere dingen aanboren voor een fijne dag. Radio Remember biedt de hele dag muziek uit de middenjaren '50, beginjaren '60, met uitschieters naar de beginjaren '70.
Inzameling en verspreiding van tablets/laptops, en training voor beeldbellen Organisatieadviesbureau Boer & Croon helpt om ouderen en mensen met dementie te laten beeldbellen: ze zamelen tablets/laptops in, verspreiden ze en verzorgen de (online) training.
Hulp bij beeldbellen Nu we elkaar minder lijflijk kunnen bezoeken is het wel fijn als er andere ontmoetingsmogelijkheden zijn. Het Ouderenfonds biedt hulp om te leren beeldbellen. En om ook mensen met dementie dat te leren, maakte DAZ een handreiking.
Omafoon Sitan van Sluis ontwikkelde een tablet waarmee het voor ouderen met lichte dementie makkelijker wordt om te beeldbellen. Bij voldoende belangstelling wordt de ‘Omafoon’ in productie genomen.
Krant voor oma en andere contactmanieren Soms lukt een gesprek niet meer echt. Hoe onderhoud je dan het contact? Normaliter kun je dan samen iets gaan dóén. Maar wat nu dat in deze moeilijke periode niet meer kan? In dit artikel twee praktische mogelijkheden; misschien zit er iets bij dat in uw situatie werkt?
Subsidies voor de uitdagingen door corona Voor zorginstellingen zijn er speciale subsidiemogelijkheden om de corona-uitdagingen het hoofd te helpen bieden.
Probleemgedrag en corona Het CCE biedt ondersteuning bij het verminderen van ernstig probleemgedrag. Ook nu: met consultatie op afstand en een speciale webpagina met algemene tips.
Steun bij psychosociale aspecten corona Kenniscentrum Impact van Rampen en Crises biedt steun bij de psychosociale aspecten van de corona-pandemie. Voor persoonlijke vragen van zorgprofessionals is er een telefonische hulpdienst. En er is een website met informatie voor iedereen.
APQ: ‘Zorg goed voor jezelf en elkaar’ APQ IVP adviseert zorgprofessionals en hun leidinggevenden: zorg goed voor jezelf en elkaar. Naast individuele psychologische steun, geeft het centrum algemene adviezen. IDé zette de adviezen op een rij.
Steunt u IDé? Stort uw bijdage op Stichting IDé Nog geen abonnee? Schrijf u in!
Stichting IDé - Innovatiekring Dementie |